screenshot

Treisprezece cutii cu pliantele electorale ale lui Șor, descoperite într-o mașină. Un tânăr a predat €36 200 (VIDEO)

Oamenii legii au depistat într-o mașină în care se aflau doi tineri 13 cutii cu pliante electorale ale așa-zisului Bloc „Victoria”, format din politicienii și partidele controlate de oligarhul fugar Ilan Șor. De asemenea, unul dintre indivizi a predat 36 200 euro, proveniența cărora nu a putut să o justifice. Cazul avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Informațiile au fost raportate de Inspectoratul General al Poliției (IGP) într-un comunicat din 7 octombrie.

Potrivit IGP, în weekend, în baza unei informații parvenite de la o persoană din cadrul unei grupări criminale, polițiștii INSP au stopat un Audi, la volanul căruia se afla un bărbat de 26 de ani, care avea un tânăr în calitate de pasager. Ambii sunt originari din Chișinău.

În mașină, polițiștii au depistat 13 cutii cu pliante electorale care conțin mesaje ale unui „bloc politic” și pe care era imprimată fotografia liderului unei organizații criminale”, a comunicat IGP.

Conform imaginilor video publicate de IGP, este vorba de pliantele așa-zisului Bloc „Victoria” – controlat de Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia. În materiale apare imaginea oligarhului fugar.

Totodată, pasagerul a predat 724 de bancnote a câte 50 de euro, suma totală fiind de 36 200 de euro. Acesta nu a putut justifica proveniența banilor.

Atât șoferul, cât și pasagerul său au fost conduși la Inspectoratul de poliție Botanica.

Mașina cu materialul informativ, dar și mijloacele financiare, au fost ridicate și sigilate pentru păstrare, până la adoptarea unei hotărâri conform legii.

Precizăm că, pe 20 octombrie, vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul cu privire la aderare la UE, însă Blocul „Victoria” nu poate participa la acestea. În august, echipa oligarhului fugar a depus actele la Comisia Electorală Centrală în vederea înregistrării Blocului „Victorie” pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană, iar CEC a oferit refuz, invocând mai multe neconformități. Decizia autorității electorale a fost contestată în instanță, ajungându-se până la Curtea Supremă de Justiție, care a respins recursul împotriva CEC.

În același timp, oamenii legii investighează o schemă desfășurată de o organizație criminală condusă de oligarhul fugar Ilan Șor, în interesul Federației Ruse, pentru coruperea alegătorilor din țara noastră. Pe 3 octombrie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că au fost stabilite 130 000 de persoane care au primit transferuri de la o bancă de stat rusească pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale și opțiunea „Nu” la referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc în data de 20 octombrie. Doar în luna septembrie, suma transferurilor a ajuns la $15 milioane.

Astăzi, Centru Național Anticorupție a anunțat că a recepționat de la Inspectoratul General al Poliției peste 100 de procese-verbale de constatare a contravenției de corupere electorală pasivă. CNA examinează documentele, iar pe unele dintre ele au fost aplicate deja amenzi în mărime de 37 500 lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Lenovo Day 2025 în Moldova: AI, teste de impact, concursuri, premii

Compania Lenovo a organizat la Chișinău a doua conferință Lenovo Day 25.
NM, în parteneriat cu Lenovo, relatează cum a decurs unul dintre principalele evenimente de profil din Moldova.

Pe 25 iunie, la centrul Digital Park din Chișinău, s-a desfășurat cea de-a doua conferință anuală de amploare Lenovo Day 25. Evenimentul, la care au fost prezentate cele mai recente dezvoltări ale gigantului IT mondial Lenovo, a adunat zeci de parteneri, clienți, retaileri și distribuitori Lenovo.

Conform tradiției, la Lenovo Day pentru oaspeți a fost organizată o zonă demonstrativă cu principalele noutăți ale companiei: laptopuri, tablete și consola de jocuri Legion Go.

Printre upgrade-urile interesante ale gamei Lenovo se numără: ThinkPad cu carcasă ultra-rezistentă din carbon, laptopuri de gaming Lenovo Legion echipate cu ecran OLED și laptopurile flagship Lenovo Yoga. Apropo, pentru gameri s-a organizat un concurs: se putea juca jocul pe calculator Formula 1, în urma căruia trei lideri au primit premii de la Lenovo.

La conferință au vorbit în fața oaspeților mai mulți speakeri. Tema principală a Lenovo Day 25 a fost Inteligența Artificială.

Directorul de vânzări Lenovo în țările Europei de Est și Asiei Centrale, Evgheny Trotsenko, a menționat că Lenovo are cel mai mare portofoliu din industrie de dispozitive cu suport pentru inteligență artificială (IA), optimizate pentru IA și gata pentru a lucra cu IA. Compania investește anual 2,3 miliarde de dolari în inovații. „Anul trecut îl putem numi oficial anul IA”, a spus Trotsenko.

El a remarcat că există trei tipuri de inovații pe care le creează Lenovo: tehnologii inventate de Lenovo (prima hartă cu caractere chinezești), tehnologii care au creat sau definit o categorie nouă (precum Yoga și balamaua de 360 de grade, ecran pliabil etc.). A treia categorie, potrivit lui Trotsenko — sunt tehnologiile care ocupă o poziție de lider în industria IT (cum ar fi răcirea cu apă, supercomputerele etc.).

Prezentarea managerului de vânzări pentru dispozitive de consum Lenovo în Moldova, Georgia și Armenia, David Zirakashvili, a fost dedicată noului portofoliu de produse bazate pe inteligență artificială pentru utilizatorii casnici.

El a evidențiat seriile de laptopuri Yoga și IdeaPad, care au devenit deja sinonime cu calitatea înaltă și inovația. Gama lor include diferite configurații de laptopuri cu IA pe procesoare Qualcomm, AMD și Intel. În acest an, Lenovo va încânta Moldova cu disponibilitatea noilor Yoga Slim 9 — primul laptop din lume cu cameră sub ecran, precum și seria limitată Aura Edition, dezvoltată în parteneriat cu Intel. Pentru gameri a fost pregătit un adevărat cadou — laptopurile Lenovo Legion cu răcire lichidă avansată și ecran OLED, precum și consola de jocuri Legion Go.

De asemenea, Zirakashvili a vorbit despre noua soluție software Lenovo AI Now — un asistent virtual care învață din comportamentul utilizatorului și funcționează chiar și fără internet.

Managerul de vânzări pentru dispozitive comerciale Lenovo în Moldova, Georgia și Armenia, Victor Tabarian, la rândul său, a vorbit despre noutățile pentru segmentul de business ThinkPad și ThinkBook, în care flagship-ul a devenit ThinkBook Plus Gen 6 cu un ecran glisant unic — suprafața acestuia poate fi mărită aproape de 1,5 ori cu un simplu gest al mâinii în fața camerei.

Laptopurile Lenovo reprezintă o combinație de fiabilitate dovedită în timp, performanță ridicată, securitate complexă și confort pentru afaceri, ceea ce le face unele dintre cele mai bune laptopuri pentru utilizare corporativă. Dispozitivele trec prin peste 200 de teste de calitate conform a 12 metode și 26 de proceduri, inclusiv teste după standardul militar MIL-STD-810G/H. Aceste teste simulează condiții extreme — lovituri la cădere, vibrații, expunere la praf, umiditate, temperaturi extreme și diferențe de presiune. Datorită acestora, laptopurile suportă condiții dure de exploatare.

În sprijinul cuvintelor vorbitorului, la Lenovo Day laboratorul Mendelevium a efectuat un test de impact al laptopului Lenovo ThinkPad X1 Carbon. Spectacolul impresionant a demonstrat fiabilitatea legendarului laptop și capacitatea acestuia de a funcționa în condiții extreme. ThinkPad a arătat rezistență la temperaturi înalte și scăzute, umiditate crescută și alte influențe externe, confirmându-și reputația de dispozitiv calitativ și performant.

Compania dezvoltă în regiune platforma Lenovo 360, care unește partenerii și ajută la creșterea vânzărilor și a profiturilor datorită programelor motivaționale exclusive și instruirilor. Despre avantajele acesteia le-a vorbit oaspeților managerul pentru lucrul cu distribuitorii din regiunea EECA Mihail Vorobiev.

Printre altele, participanților li s-au prezentat soluții pentru infrastructura IT scalabilă, care ajută afacerile să se adapteze la creștere și cerințele de securitate, precum și să faciliteze implementarea inteligenței artificiale în diverse domenii. O prezentare separată despre acest lucru a fost susținută de specialistul tehnic Lenovo în Europa de Est și Asia Centrală Grigory Pryalukhin. El a spus că firma ține cont de tendințele actuale ale pieței, cerințele de securitate, scalabilitate și eficiență, oferind soluții care se adaptează ușor la creșterea afacerii și la volumul de date în creștere.

În plus, Lenovo dezvoltă activ un ecosistem de soluții AI gata pentru diverse domenii, create împreună cu parteneri și furnizori verificați. Acest lucru simplifică considerabil implementarea inteligenței artificiale pentru clienții companiei și asigură suport tehnic de calitate în toate etapele acestui proces complex.

La final, în cadrul conferinței a fost organizată o tombolă, în care s-a oferit tableta flagship Idea Tab Pro unuia dintre oaspeții evenimentului, iar evenimentul a continuat seara în format de networking.

Lenovo lider global IT cu o cifră de afaceri de 57 miliarde de dolari și cel mai mare producător de PC-uri din lume. Compania activează pe 180 de piețe, inclusiv în Moldova, unde Lenovo este prezentă din 2014.

Material sponsorizat

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: