„O să plantăm copaci de două ori mai mari”. Măsura anunțată de autoritățile Chișinăului în lupta cu arborii deteriorați intenționat
Full Article 2 minutes read

„O să plantăm copaci de două ori mai mari”. Măsura anunțată de autoritățile Chișinăului în lupta cu arborii deteriorați intenționat

În locațiile din Chișinău, unde intenționat se deteriorează arborii ca ulterior să fie defrișați, vor fi plantați alții „de două ori mai mari”. Declarația a fost făcută de Ilie Ceban, viceprimar al capitalei, pe 14 mai. Potrivit oficialului, măsura va fi luată în contextul în care în ultima perioadă se atestă „un fenomen când unii agenți economici sau persoane fizice afectează intenționat arborii” pentru a „crea locuri de parcare sau a-și face vizibile clădirile”. 

Ceban a declarat la ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău că „în ultima perioadă se atestă un fenomen când unii agenți economici sau persoane fizice afectează intenționat arborii cu scopul de a fi defrișați”.

„Odată ce ei se usucă devin un pericol pentru ceilalți din jur. Scopul este de a crea locuri de parcare sau a-și face vizibilă activitatea economică, clădirile acestor agenți economici. Vreau să anunț public aceste persoane, noi luăm la control fiecare asemenea locație unde atestăm că agenții economici sau alte persoane deteriorează intenționat arborii și vom planta în toamnă de fiecare dată în acea locație chiar dacă vor fi repetat afectați. Vom planta până când vor renunța la aceste acțiuni. Rog toate entitățile municipale, acest lucru în luăm foarte în serios. (…) Fiecare locație unde am constatat să fie indicată ca spații verzi și în toamnă să venim și să plantăm arborii. De două ori mai mari arbori o să plantăm și acest fenomen să dispară din uzul locuitorilor”, a menționat Ceban.

În martie 2024, pe str. Ierusalim din Chișinău au fost defrişaţi 3 arbori din specia platan, iar de pe un teren public alăturat alţi 3 arbori de platan şi castan au fost vătămaţi. Primăria Chişinău anunța că s-a autosesizat şi a remis cazul către Inspectoratul pentru Protecţia Mediului Chişinău. Primarul Ion Ceban a cerut amenzi „dure” și înlocuirea arborilor tăiați. Detalii AICI. Tot în martie, Ministerul Mediului menționa într-o postare că „Chișinăul are mulți „eroi” și prezenta imagini cu arbori găuriți intenționat pentru a fi uscați. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: