Au tăiat copaci pentru a-și putea extinde terasa? Ceban, despre defrișările de lângă ASEM: „Rugăm inspectorii de mediu să sancționeze dur”
Full Article 3 minutes read

Au tăiat copaci pentru a-și putea extinde terasa? Ceban, despre defrișările de lângă ASEM: „Rugăm inspectorii de mediu să sancționeze dur”

Primarul Ion Ceban a venit cu o reacție, după ce mai mulți copaci de lângă Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM) au fost defrișați. Edilul a cerut amenzi „dure” și înlocuirea arborilor tăiați cu alții „mari și sănătoși”. Declarațiile au fost făcute în debutul ședinței din 25 martie, a serviciilor Primăriei Chișinău.

Săptămâna trecută pe str. Ierusalim nr.7, au fost defrişaţi 3 arbori din specia platan, iar de pe terenul public alăturat, alţi 3 arbori de platan şi castan – au fost vătămaţi. Primăria Chişinău anunță că s-a autosesizat şi a remis cazul către Inspectoratul pentru Protecţia Mediului Chişinău, care urmează să stabilească prejudiciul şi să înainteze contravenientului, amenda corespunzătoare, sau alte amenzi prevăzute de legislaţie. Cazul a fost comentat în ședința din 25 martie a Primăriei.

„Referitor la situația cu copacii tăiați de la lângă ASEM. Ați ieșit la fața locului. Care este situația, de ce au fost tăiați acești pomi? Dacă au fost tăiați fără autorizație, rugăm inspectorii de mediu să sancționeze dur, iar în locul unde au fost defrișați acești arbori, să fie plantați alți copaci mari și sănătoși”, a declarat Ion Ceban.

Administratorul Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Tudor Gîrbu, a precizat că a întreprins trei vizite la fața locului, însă nu a putut să dea de proprietarii care s-ar face vinovați de defrișarea arborilor.

„Oricum, noi am expediat demersurile corespunzătoare către inspectorii de mediu și poliția de sector. Vor fi întreprinse măsuri în corespundere cu prevederile legale. Vom solicita la maxim să fie achitate prejudiciile care au fost aduse. În total, au fost defrișați trei arbori. (…) Cred că domnul Poleacov va propune și noi vom interveni ca să fie suspendat actul emis pentru construcție sau pentru extindere, pentru că probabil ei acolo vor să se extindă cu terasa. Planificăm să plantăm pe locul arborilor defrișați alți arbori”, a declarat Tudor Gîrbu.

Pretorul sectorului Rîșcani, Victor Poleacov, a declarat că va insista ca cei vinovați să fie sancționați conform legislației în vigoare. Potrivit lui, mai mulți inspectori vor merge la fața locului, pentru a stabili încălcările admise de proprietari.

„Solicitare către toate preturile, inspectorii: monitorizați stric aceste procese, nu doar în sectorul Râșcani, dar din toate, pentru că din păcate avem oameni nu de bună credință și dacă sunt lăsați să-și facă de cap, avem cu toții situații neplăcute. Rog în decurs de 2 săptămâni să faceți un raid, să vedeți fiecare teren îngrădit ce este acolo”, a mai declarat Ion Ceban.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: