„O să vă deschid un secret”. Șase sfaturi de la Dodon pentru succesoarea sa, Maia Sandu
Full Article 3 minutes read

„O să vă deschid un secret”. Șase sfaturi de la Dodon pentru succesoarea sa, Maia Sandu

În ultima zi de mandat, Igor Dodon a prezentat o sinteză de principii, despre cum trebuie să fie, în opinia sa, un șef de stat. Acesta a atras atenția că, odată cu preluarea mandatului său, președinția a devenit o structură „funcțională și puternică, în care cetățenii au căpătat încredere”.

În opinia lui Igor Dodon, atunci când el a devenit președintele țării, pentru prima oară din 2009, președinția a devenit o structură puternică.

„Însă toate acestea se pot pierde foarte repede și se poate reveni la ce a fost până în 2016, dacă următorul președinte nu va conștientiza responsabilitatea și rolul care îi revine”, a subliniat Dodon.

Iată principalele principii pe care le-a prezentat Igor Dodon și de care ar trebui să țină cont succesoarea sa.

1. Președintele țării trebuie să fie mediator între forțele politice și să-și asume dialogul foarte dificil între diferite forțe politice: „Așa cum am făcut-o eu în 2019, când am numit-o pe Maia Sandu în funcția de prim-ministru și pe Năstase viceministru și ministru. Înțelegând riscurile politice, am mers la acest lucru în interesul cetățenilor”.

2. Președintele țării trebuie să fie om de stat, nu politician de rând și să lase la o parte interesele politice ale partidului de care a fost propus: „Dacă se va ghida de interesele partidului de care a fost înaintat, nu se va ajunge departe”.

3. Președintele țării trebuie să fie alături de oamenii simpli: „Cum am fost eu în 600 de localități, nu să stea în instituția asta pe care a reparat-o și o transmit. Sau pe Facebook”.

4. Președintele țării trebuie să fie echilibrat în raport cu relațiile cu partenerii străini: „Nu trebuie să caute dușmani în Occident împotriva altora și să-i implice în războaie geopolitice. Următorul președinte, nu luați partea nimănui”.

5. Președintele țării trebuie să fie al majorității cetățenilor: „O să vă deschid un secret: nu poți fi președinte al tuturor cetățenilor. Președintele poate fi al majorității. Nu încercați să puneți diferite categorii sau etnii cap în cap”.

6. Viitorul președinte poate alege modelul de comportament al președinților de dreapta, cum a fost în timpul „Alianțelor pentru Integrare Europeană”: „Dar în acest caz, sunt ferm convins că se va ajunge la un blocaj total în următoarele 5-6 luni”.

***

Amintim că Ion Chicu a anunțat pe 23 decembrie că demisionează din funcția de premier al țării. Decizia a fost anunțată cu câteva ore înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură asupra activității guvernului, depusă de deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate.

Mâine, 24 decembrie, Maia Sandu va fi învestită în funcția de președintă a țării.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: