Ofițer CNA condamnat la închisoare pentru trafic de influență în proporții deosebit de mari
Full Article 3 minutes read

Ofițer CNA condamnat la închisoare pentru trafic de influență în proporții deosebit de mari

Un ofițer de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție (CNA), care a pretins suma de 100 000 euro pentru a influența o urmărire penală în gestiunea CNA și Procuraturii Anticorupție, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni, cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Sentința este cu drept de atac, informează Procuratura pe 21 decembrie.

În februarie 2016, ofițerul CNA a pretins suma de 100 000 euro (echivalentul a 2 206 730 MDL) pentru a influența o urmărire penală în gestiunea CNA și Procuraturii Anticorupție și a adopta unele decizii favorabile în interesul Președintelui Federației de Baschet, în special de a nu fi reținut/arestat, pentru a nu-i fi sechestrate bunurile și pentru clasarea cauzei penale.

Astfel, persoana vizată în dosar s-a întâlnit cu ofițerul CNA la data de 24 februarie 2016 și a transmis suma pretinsă de 100 000 euro sub formă de bancnote nominale a câte 500 euro.

După ce a transmis suma de bani, Președintele Federației de Baschet a fost reținut și menținut în arest preventiv după efectuarea perchezițiilor la domiciliu, oficiu, și în mașină. Ulterior cauza penală în privința persoanei a fost trimisă în judecată.

Procuratura Anticorupție a pornit cauza penală la 3 iunie 2016, în aceeași zi în care a fost depus denunțul de către persoana care a oferit mita. Tot la 3 iunie 2016, ofițerul CNA a fost reținut și recunoscut în calitate de bănuit.  Măsura preventivă de arest preventiv a fost aplicată și prelungită până la 19 august 2016, atunci când Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău a aplicat liberarea provizorie sub control judiciar pe un termen de 30 de zile.

Ofițerul CNA a fost suspendat din funcție.  Urmărirea penală a durat trei luni, și Procuratura Anticorupție a trimis cazul in judecată în septembrie 2016.  Judecata a durat mai mult de 6 ani.

În cadrul ședinței de judecată învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția. Acuzatorul de stat a solicitat  pedeapsă cu închisoare pe un termen de 5 ani cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privare de dreptul de a ocupa funcții publice și funcții de demnitate publică pe un termen de 5 ani și confiscarea specială prin încasarea în contul statului a sumei de 100 000 euro.

Prin sentință din 19 decembrie 2022 instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii prevăzute de  art. 326 alin. (3) lit. a) (trafic de influență în proporții deosebit de mari) din Codul penal și i s-a aplicat o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de  3 ani și 6 luni, cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Totodată, s-a aplicat confiscarea specială, prin încasarea din contul inculpatului în beneficiul statului a sumei de 100 000 euro, exprimați în lei moldovenești conform cursului oficial al BNM.

Sentința nu este definitivă și este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile. Aceasta va fi contestată de către acuzatorul de stat pe motiv că nu a fost aplicată pedeapsa complimentară sub formă de privarea dreptului de a ocupa funcții publice și funcții de demnitate publică.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: