OMS: Dexametazona poate salva viața pacienților bolnavi de COVID-19, aflați în stare critică
Full Article 2 minutes read

OMS: Dexametazona poate salva viața pacienților bolnavi de COVID-19, aflați în stare critică

Dexametazona, un corticosteroid, poate salva viața pacienților bolnavi de COVID-19, aflați în stare critică. Sunt rezultatele preliminare ale unui studiu clinic inițial din Marea Britanie, notează reprezentanții din Republica Moldova a Organizației Mondiale a Sănătății. 

Pentru pacienții ventilați s-a demonstrat că tratamentul reduce mortalitatea cu aproximativ 1/3, iar pentru pacienții care necesită doar oxigen, mortalitatea a fost redusă cu aproximativ 1/5, conform descoperirilor preliminare comunicate către OMS.

Beneficiul a fost observat doar la pacienții grav bolnavi de COVID-19, nu si la pacienții cu o formă mai ușoară a bolii.

„Acesta este primul tratament, așa cum a fost demonstrat, ce reduce mortalitatea la pacienții cu COVID-19 ce necesită oxigen sau ventilare asistată a plămânilor”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Aceasta este o noutate extraordinară și felicit Guvernul Marii Britanii, Universitatea din Oxford și numeroasele spitale și pacienți din Marea Britanie care au contribuit la această descoperire științifică salvatoare”, a adăugat oficialul.

Dexametazona este un steroid care a fost utilizat încă din anii ’60 pentru a reduce inflamația într-o serie de afecțiuni, inclusiv tulburări inflamatorii și anumite tipuri de cancer. Acesta este în lista OMS de medicamente esențiale din 1977, în mai multe formulări, și este în prezent disponibil ca medicament generic, accesibil în majoritatea țărilor.

OMS salută rezultatele preliminare referitoare la utilizarea dexametazonei în tratarea pacienților cu COVID-19 aflați în…

Gepostet von World Health Organization in Moldova am Dienstag, 16. Juni 2020

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: