HMPV sau metapneumovirusul din China: Când a apărut, simptome și categorii de risc
Full Article 4 minutes read

HMPV sau metapneumovirusul din China: Când a apărut, simptome și categorii de risc

În China, autoritățile de control și prevenire a bolilor au raportat o izbucnire a virusului metapneumovirus uman (HMPV). S-a înregistrat o creștere a numărului de infectări, în special, în rândul copiilor sub 14 ani. Cei mai mulți infectați sunt în provinciile nordice ale Chinei. Metapneumovirusul provoacă simptome similare cu cele ale obișnuitei răceli și gripe. Deși boala se desfășoară de obicei într-o formă ușoară, ea poate duce la complicații grave. La sfârșitul lunii decembrie, portalul taiwanez Money UDN a scris că rata mortalității cauzate de metapneumovirus ar putea ajunge până la 43%. 

Izbucnirea virusului metapneumovirus uman

Portalul Novaya Gazeta a scris, pe 5 ianuarie – cu referire la informațiile autorităților de control și prevenire a bolilor din China, că în această țară a fost înregistrată o izbucnire a virusului metapneumovirus uman. Metapneumovirusul a fost descoperit în probele respiratorii prelevate din spitale în perioada 23-29 decembrie, au adăugat autoritățile. Acestea au mai spus că rezultatele analizelor au fost și pozitive pentru virusul gripal și rinovirus.

„Analiza rezultatelor arată că bolile virale respiratorii acute au o tendință continuă de creștere în prezent”, au declarat responsabilii din China, menționând că s-a înregistrat o creștere a numărului de infectări cu metapneumovirus, în special în rândul copiilor cu vârsta de până la 14 ani.

Cel mai mare număr de infectați, a menționat sursa, a fost înregistrat în provinciile nordice ale Chinei.

Ziarul The Independent a scris că, în această iarnă, China se confruntă cu un vârf al îmbolnăvirilor cu viruși respiratorii, ceea ce duce la supraaglomerarea spitalelor. Metapneumovirusul provoacă simptome similare cu cele ale obișnuitei răceli și gripei. Deși boala se desfășoară de obicei într-o formă ușoară, ea poate duce la complicații grave, cum ar fi pneumonia, în special la sugari, vârstnici și persoane cu sistem imunitar slăbit, a mai notat The Independent.

La sfârșitul lunii decembrie, portalul taiwanez Money UDN a raportat că rata mortalității cauzate de metapneumovirus ar putea ajunge până la 43%. De asemenea, în timp ce în cazul COVID-19 există reactivi pentru screening rapid, există puține teste pentru depistarea virusului metapneumoniei umane, menționa publicația. În plus, în prezent nu există o terapie antivirală adecvată, astfel încât tratamentul se limitează la terapia de susținere.

HMPV nu este un virus nou

În 2023, publicația Euronews a scris că HMPV nu este un virus nou. A fost descoperit de un grup de cercetători olandezi în 2001, după un an de muncă pentru identificarea agenților patogeni necunoscuți la acea vreme, care cauzau infecții respiratorii acute — principala cauză de deces în rândul copiilor sub 5 ani la nivel mondial.

Publicația adăuga că la majoritatea persoanelor infectate cu acest virus nu se dezvoltă simptome grave, iar acestea se vindecă în decurs de 7-10 zile. În plus, virusul poate fi detectat doar prin teste moleculare complexe, efectuate în spitale sau departamentele de urgență. De obicei, cele mai grave afecțiuni după infectarea cu HMPV apar la copii mici și persoane în vârstă, deoarece acestea sunt cele mai vulnerabile la virus. Sursa menționa că simptomele lor sunt tratate direct de medici în spitale, deoarece nu există vaccinuri sau medicamente antivirale împotriva HMPV. În cazurile grave, comunica publicația, virusul poate duce la deces.

Actualizare: Virusul care face ravagii în China și a atras atenția presei internaționale nu este de fapt o noutate pentru medici, nici măcar pentru cei din Republica Moldova. Experții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au precizat, într-un comunicat de presă din 6 ianuarie, că primele cazuri au fost înregistrate în R. Moldova încă în sezonul 2023-2024. Detalii AICI.

***

Cinci ani în urmă, în decembrie 2019, în China au fost înregistrate primele cazuri de infecție cu un nou agent patogen – coronavirusul. La doar câteva săptămâni distanță au fost înregistrate primele focare ale bolii, iar în primăvara anului 2020 a început pandemia. În total, virusul a dus la moartea a mai mult de șapte milioane de oameni.

În decembrie 2024, Comitetul Congresului SUA, sub conducerea reprezentanților Partidului Republican, a finalizat o investigație de doi ani cu privire la originea coronavirusului. Comitetul a ajuns la concluzia că pandemia a fost cauzată de scurgerea virusului dintr-un laborator din orașul chinez Wuhan. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: