Opoziția interzisă la Moldova 1? Socialistul Vlad Bătrâncea acuză noua conducere de „cenzură”. Reacția directorului general al TRM
Full Article 3 minutes read

Opoziția interzisă la Moldova 1? Socialistul Vlad Bătrâncea acuză noua conducere de „cenzură”. Reacția directorului general al TRM

Deputatul Partidului Socialiștilor Vlad Bătrîncea declară că opoziția este interzisă la IP Compania Publică „Teleradio-Moldova” și a făcut o adresare publică către Consiliul Audiovizualului și conducerea Instituției. Contactat de NM, directorul general Vlad Țurcanu a respins acuzațiile, precizând că opoziția nu înseamnă doar PSRM. Între timp, Corneliu Durnescu, șeful televiziunii Moldova 1 a adăugat că diseară la emisiunea „Bună seara”, a fost invitat un reprezentant al socialiștilor.

Socialistul Vlad Bătrîncea susține că după subordonarea Companiei Parlamentului, pentru opoziție, ușile postului de televiziune Moldova 1 au fost închise. Acesta a făcut chiar și o analiză succintă a invitaților la postul public de televiziune în lunile decembrie 2021 – ianuarie 2022.

Drept urmare, parlamentarul a constatat că au fost invitați exclusiv reprezentanții guvernării și experții „partizani” ai PAS.

„În această perioadă la emisiuni nu a fost invitat nici-un reprezentant al opoziției, în schimb au fost prezenți următorii reprezentanți ai guvernării PAS (…) Așa au înțeles cei de la guvernare “reformarea companiei publice” Teleradio-Moldova? Așa a înțeles noua conducere a Teleradio-Moldova că trebuie să arate postul de televiziune plătit din banii cetățenilor? Să fie prezentat doar punctul de vedere al guvernării, al PAS și să nu sune deloc vocea de alternativă a opoziției?”, se întreabă Bătrîncea.

Șeful TRM, Vlad Țurcanu, a menționat că atât postul TV Moldova 1, cât și Radio Moldova acoperă toate evenimentele, indiferent dacă au fost organizate de oficiali guvernamentali sau de opoziție. Totodată, el a subliniat că opoziția nu este doar Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Comuniștilor, „este și Platforma DA și Partidul ȘOR și așa mai departe”.

Șeful TRM a subliniat că managerii Teleradio-Moldov nu controlează deciziile editoriale. „Există comunicate de presă, sunt acoperite doar evenimentele oficialilor guvernamentali. Cred că are legătură cu unele dintre reflexele pe care le au angajații Teleradio. Încercăm să schimbăm asta”, a spus Turcanu. În ceea ce privește declarațiile lui Vlad Batrîncea, șeful TRM a remarcat că nu există o listă cu „politicieni interziși”. „Dacă opoziția are ceva de spus publicului larg, microfoanele noastre sunt mereu deschise”, a conchis Țurcanu.

Pe de altă parte directorul general adjunct, responsabil de Moldova 1, Corneliu Durnescu a refuzat să comenteze această situație, însă a spus că diseară la emisiunea „Bună seara” este invitat și un exponent al PSRM – Adrian Lebedinschi.

„Astăzi, la 19:50. Emisiunea „Bună seara” –  invitat este domnul Lebedinschi”, a subliniat Durnescu.

Între timp, Bătrîncea se adresează către ONG-urile media și Consiliul Audiovizualului să se sesizeze și și ia atitudine față de „cenzura impusă de noua conducere a Teleradio-Moldova”.

Amintim că proiectul de lege privind revenirea TRM sub control parlamentar a fost votat în lectură finală pe 4 noiembrie 2021. Ulterior, Comisia mass-media l-a propus în funcția de director general pe  jurnalistul Vlad Țurcanu, fostul purtător de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti. La rândul său, Țurcanu l-a numit pe Corneliu Durnescu în funcția de director general adjunct la Moldova 1 și pe Victoria Coroban, director general adjunct la Radio Moldova.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: