teleradio moldova
ava.md

Opoziția interzisă la Moldova 1? Socialistul Vlad Bătrâncea acuză noua conducere de „cenzură”. Reacția directorului general al TRM

Deputatul Partidului Socialiștilor Vlad Bătrîncea declară că opoziția este interzisă la IP Compania Publică „Teleradio-Moldova” și a făcut o adresare publică către Consiliul Audiovizualului și conducerea Instituției. Contactat de NM, directorul general Vlad Țurcanu a respins acuzațiile, precizând că opoziția nu înseamnă doar PSRM. Între timp, Corneliu Durnescu, șeful televiziunii Moldova 1 a adăugat că diseară la emisiunea „Bună seara”, a fost invitat un reprezentant al socialiștilor.

Socialistul Vlad Bătrîncea susține că după subordonarea Companiei Parlamentului, pentru opoziție, ușile postului de televiziune Moldova 1 au fost închise. Acesta a făcut chiar și o analiză succintă a invitaților la postul public de televiziune în lunile decembrie 2021 – ianuarie 2022.

Drept urmare, parlamentarul a constatat că au fost invitați exclusiv reprezentanții guvernării și experții „partizani” ai PAS.

„În această perioadă la emisiuni nu a fost invitat nici-un reprezentant al opoziției, în schimb au fost prezenți următorii reprezentanți ai guvernării PAS (…) Așa au înțeles cei de la guvernare “reformarea companiei publice” Teleradio-Moldova? Așa a înțeles noua conducere a Teleradio-Moldova că trebuie să arate postul de televiziune plătit din banii cetățenilor? Să fie prezentat doar punctul de vedere al guvernării, al PAS și să nu sune deloc vocea de alternativă a opoziției?”, se întreabă Bătrîncea.

Șeful TRM, Vlad Țurcanu, a menționat că atât postul TV Moldova 1, cât și Radio Moldova acoperă toate evenimentele, indiferent dacă au fost organizate de oficiali guvernamentali sau de opoziție. Totodată, el a subliniat că opoziția nu este doar Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Comuniștilor, „este și Platforma DA și Partidul ȘOR și așa mai departe”.

Șeful TRM a subliniat că managerii Teleradio-Moldov nu controlează deciziile editoriale. „Există comunicate de presă, sunt acoperite doar evenimentele oficialilor guvernamentali. Cred că are legătură cu unele dintre reflexele pe care le au angajații Teleradio. Încercăm să schimbăm asta”, a spus Turcanu. În ceea ce privește declarațiile lui Vlad Batrîncea, șeful TRM a remarcat că nu există o listă cu „politicieni interziși”. „Dacă opoziția are ceva de spus publicului larg, microfoanele noastre sunt mereu deschise”, a conchis Țurcanu.

Pe de altă parte directorul general adjunct, responsabil de Moldova 1, Corneliu Durnescu a refuzat să comenteze această situație, însă a spus că diseară la emisiunea „Bună seara” este invitat și un exponent al PSRM – Adrian Lebedinschi.

„Astăzi, la 19:50. Emisiunea „Bună seara” –  invitat este domnul Lebedinschi”, a subliniat Durnescu.

Între timp, Bătrîncea se adresează către ONG-urile media și Consiliul Audiovizualului să se sesizeze și și ia atitudine față de „cenzura impusă de noua conducere a Teleradio-Moldova”.

Amintim că proiectul de lege privind revenirea TRM sub control parlamentar a fost votat în lectură finală pe 4 noiembrie 2021. Ulterior, Comisia mass-media l-a propus în funcția de director general pe  jurnalistul Vlad Țurcanu, fostul purtător de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti. La rândul său, Țurcanu l-a numit pe Corneliu Durnescu în funcția de director general adjunct la Moldova 1 și pe Victoria Coroban, director general adjunct la Radio Moldova.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Grosu, despre „supărarea” deputatei care n-a fost inclusă în noua listă PAS pentru parlamentare: „O să treacă”

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a catalogat nemulțumirea exprimată de deputat PAS Iulia Dascălu cu privire la faptul că nu a fost inclusă în lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din toamnă drept „o supărare”, care „va trece cu timpul”. Oficialul și-a exprimat încrederea că colega sa de partid își va găsi un rol în procesul de integrare europeană al Republicii Moldova. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 21 iulie a emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Igor Grosu a declarat că echipa PAS a avut, anterior, o discuție despre alegerile parlamentare și s-a ajuns la concluzia că formațiunea nu mai poate candida cu o listă formată doar din membrii partidului. Potrivit lui, din această cauză, mai mulți actuali deputați nu se mai regăsesc in lista partidului pentru scrutin.

Așteptările și solicitările cetățenilor sunt de altă natură. Ei solicită o listă națională, o listă deschisă, cu alți oameni, nu doar curat PAS. Asta a însemnat că nu toți, în mod firesc, lista nu poate fi extinsă la nesfârșit… Nu toți din actualii parlamentari se vor regăsi. Lucrul acesta a fost acceptat. Asta nu înseamnă că colegii noștri nu se vor regăsi în alte activități importante, necesare. Pentru că de lucru o să avem berechet. Obiectivul nostru de a fi gata pentru procesul de aderare în 2028 presupune tare, tare mult de lucru și în legislativ, și în executiv, și în administrația publică locală. În toate instituțiile statului”, a spus politicianul.

Președintele PAS a comentat inclusiv nemulțumirea deputatei Iulia Dascălu cu privire la faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru scrutinul din toamnă.

O supărare. Și aceia cred că o să treacă, cu timpul o să treacă. (…) Dacă tu ai o opinie bună despre cât de harnică ești, e foarte important ca alții să spună despre tine cât de harnică ești. Când tu începi să spui despre tine că ești tare harnic și frumos, și deștept, și potrivit la locul acela și așa mai departe, nu arată bine deloc. Eu cred că și colega o să-și găsească… Pentru că-i plină de energie, de idei. O să se regăsească, într-o formă sau alta, în tot ce se numește procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, a menționat el.

Amintim că, pe 20 iulie, Congresul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu. Acesta este urmat de premierul Dorin Recean și vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman. Printre candidații formațiunii se mai regăsesc actuali deputați, foști și actuali miniștri, personalități din domeniul culturii și alții. În listă, însă, nu mai figurează 25 din cei 63 de deputați PAS din ultima legislatură. Printre aceștia se numără Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru, Oazu Nantoi și Ina Coșeru.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

***

Alegerile parlamentare vor fi organizate în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: