Facebook/Igor Grosu

Opoziția – invitată „să pună umărul” pentru a grăbi reformele în Moldova? Grosu: Să vină cu soluții

Președintele Parlamentului Igor Grosu îi invită pe cei care cred că „lucrurile trebuie făcute mai bine și mai repede” în Republica Moldova „să pună umărul” în ministere, agenții și Parlament. Oficialul spune că este de acord că „s-ar cere mai mult” de la autorități. Totodată, spune Grosu, „ceea ce nu s-a făcut în sistemul de justiție 30 de ani nu se face într-un an de zile”. 

Jurnaliștii din România de la publicația g4media.ro i-au spus lui Grosu că „Guvernul de la Chișinău începe să fie acuzat tot mai des de voci din societatea civilă reformistă că nu face suficient de rapid reformele promise în justiție și economie”. Astfel, oficialul moldovean a fost întrebat ce crede despre performanța Guvernului.

Grosu a spus că „loc pentru mai bine este tot timpul”.

„Eu i-aș dori succes oricărui guvern care într-un an și jumătate a reușit să continue reformele, să facă față provocărilor care țin de refugiați, pandemie, criza energetică, pericole hibride”, a declarat Grosu.

„Noi am reușit pe de o parte să stabilizăm situația politică din țară, să asigurăm cu resurse energetice, cu gaze, cu electricitate, cu păcură, cu lemn Republica Moldova, să venim cu un pachet mare – 5 miliarde lei – compensații pentru cetățeni pentru perioada rece a anului, compensații în factură la gaze și electricitate, să îndeplinim o bună parte din condiționalitățile din momentul în care am devenit țară candidat. Sigur că este loc pentru mai bine”, a comunicat el.

Totodată, oficialul moldovean a lansat o invitație celor „care văd că lucrurile trebuie făcute mai bine”.

„Apropos, profit de ocazie și îi invit pe cei care văd că lucrurile trebuie făcute mai bine și mai repede în cadrul autorităților să pună umărul, în ministere, în agenții, în Parlament, să vină cu expertiza, cu soluțiile, cu ideile pentru a grăbi procesul de integrare europeană și reformele”, a menționat Grosu.

Cu privire la domeniul justiției, președintele Parlamentului a spus: „Că s-ar cere mai mult, de acord, dar trebuie să comensurăm așteptările, pentru că ceea ce nu s-a făcut în sistemul de justiție 30 de ani nu se face într-un an de zile cu efecte fulminante. Este nevoie să găsești acei judecători și procurori care pe bune vor să facă reformă. (…) Nu este simplu, există rezistență în sistem, am reușit să convingem SUA, Marea Britanie să aplice sancțiuni împotriva a cel puțin doi hoți mari ai Republicii Moldova, Șor și Plahotniuc”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

nordinfo.md/foto simbol

Investiție de peste €500.000 în construcția unui depozit modern pentru semințe la Bălți

La Bălți se construiește un depozit modern pentru păstrarea semințelor, cu o investiție ce depășește jumătate de milion de euro. Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare. Lucrările sunt programate să se finalizeze la începutul toamnei 2025. Informațiile au fost comunicate pe 11 iulie de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministerul a anunțat că depozitul este construit la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, filiala Bălți. Investiția în construcție se ridică la 514 mii de euro și este realizată prin proiectul „Livada Moldovei”, gestionat de minister. „Livada Moldovei” este o linie de creditare oferită de Banca Europeană de Investiții Guvernului Republicii Moldova.

„Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare și va fi dotată cu un cântar rutier instalat pe structură de beton armat, pentru o gestionare logistică eficientă. Proiectul a fost lansat ca răspuns la uzura avansată a infrastructurii existente, care nu mai asigură condiții corespunzătoare de umiditate, protecție fitosanitară și manipulare mecanizată”, au comunicat reprezentanții ministerului, adăugând că lucrările urmează să fie finalizate la începutul toamnei 2025.

Ministerul a declarat că „infrastructura modernizată va contribui la sporirea capacității naționale de producere și păstrare a semințelor certificate, adaptate condițiilor pedoclimatice locale”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: