„Opoziția pune bețe în roate”. Dodon are trei soluții după suspendarea legii pentru care guvernul și-a asumat răspunderea
Full Article 3 minutes read

„Opoziția pune bețe în roate”. Dodon are trei soluții după suspendarea legii pentru care guvernul și-a asumat răspunderea

Președintele Igor Dodon propune trei soluții în situația în care Curtea Constituțională a suspendat legea pentru care guvernul și-a asumat răspunderea. Declarația a fost făcută în cadrul platformei „Președintele răspunde” din 10 aprilie. El a menționat că a sugerat convocarea Comisiei pentru Situații Excepționale și adoptarea unei decizii prin care guvernul să poată, totuși, aloca resurse pentru ajutorul de șomaj în contextul pandemiei de COVID-19.

Soluțiile propuse de șeful statului:

1. Cei care s-au adresat la curte (4 sesizări) să le retragă;

2. În ședința de luni, Curtea Constituțională să ia decizia că legea rămâne în vigoare;

3. Guvernul să vină cu un nou proiect de lege în parlament, săptămâna viitoare

Șeful statului a recunoscut că l-a sunat ieri pe fostul membru al Partidului Socialiștilor, Vladimir Țurcanu, președintele Curții Consituționale.

„Eu l-am sunat ieri pe dl Țurcanu, să-l întreb ce s-a întâmplat. Înțeleg că 4 membri au votat pentru suspendarea acestei legi. Dl Țurcanu a avut opinie separată”, a precizat șeful statului.

Totodată, Igor Dodon spune că i-a sugerat șefului executivului să convoace Comisia Situații Excepționale.

„Azi dimineață l-am rugat pe dl prim-ministru ca în regim de urgență să fie convocată Comisia Situații Excepționale, pentru a fi luată decizia de continuare a unor prevederi a acestei legi, în special în ceea ce ține ajutorul de șomaj, suportul pentru agenții economici, ajutorul pentru copii care a crescut de la 500 la până peste 900 de lei și alte măsuri sociale. În pofida faptului că cineva încearcă să se joace… Stranie abordare. Opoziția nu numai că nu ajută, dar încă și pune bețe în roate”, a declarat Igor Dodon.

Președintele Republicii Moldova  a mai spus că guvernul va decide astăzi să adopte o decizie care să permită aprobarea cererilor de ajutor de șomaj. Igor Dodon a precizat că pe parcursul zilei de ieri au fost depuse 419 de cereri de șomaj numai în municipiul Chișinău.

Amintim că joi, 9 aprilie, Curtea Constituțională a decis să suspende legea prin care Executivul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului și în care se conțin mai multe măsuri sociale și economice în contextul stării de urgență provocate de COVID-19.

Curtea a admis cererea deputatului Dinu Plîngău, și a suspendat acțiunea Legii privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative, până la soluţionarea în fond a cauzei.

De asemenea, Curtea a conexat sesizările toate cele patru sesizări depuse în raport cu această lege de deputații Sergiu Litvinenco, Veronica Roșca (PAS), Andrian Candu, Serghei Sîrbu (Pro Moldova), Dinu Plîngău (PPDA) și Alexandr Oleinic (independent) într-un singur dosar, atribuindu-i numărul 49a/2019.

Curtea a declarat admisibile sesizările menționate, fără a prejudeca fondul cauzei.

Luni, pe 13 aprilie 2020, la ora 12:00, Curtea Constituțională va examina sesizările conexate prin care se solicită controlul constituționalității legii sus-menționate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: