Organizația Mondială a Comerțului va fi condusă de o femeie pentru prima oară în istoria instituției
Full Article 2 minutes read

Organizația Mondială a Comerțului va fi condusă de o femeie pentru prima oară în istoria instituției

Pentru prima dată în istoria de 25 de ani, conducerea Organizației Mondiale a Comerțului va fi asigurată de o femeie, în condițiile în care cursa pentru post a fost câștigată de către Ngozi Okonjo-Iweala din Nigeria, anunță CNN.

Economistă experimentată, nigerianca Ngozi Okonjo-Iweala, în vârstă de 66 de ani, a fost numită luni director general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Aceasta îl va înlocui pe Roberto Azevedo, care a demisionat cu un an mai devreme decât era planificat în august, după ce OMC a fost prinsă în mijlocul unei dispute comerciale între Statele Unite și China.

Pe lângă faptul că este prima femeie care conduce OMC, ea este și primul african în fruntea instituției.

Okonjo-Iweala a fost numită pe 15 februarie prin consens la o ședință specială a Consiliului general al organizației. Ea va prelua funcția la 1 martie, iar mandatul său -care poate fi prelungit-va expira la 31 august 2025.

De două ori ministru al finanțelor și șefa diplomației din Nigeria timp de două luni, Okonjo-Iweala și-a început cariera la Banca Mondială în 1982, unde a lucrat timp de 25 de ani. În 2012, nu a reușit să devină președinta acestei instituții financiare, pierzând numirea în fața americanului-coreean Jim Yong Kim.

OMC a fost înființată în 1995 cu scopul de a promova comerțul deschis în beneficiul tuturor. Instituția negociază și impune reguli pentru comerțul internațional și încearcă să rezolve disputele dintre cei 164 de membri ai săi.

Menționăm că și fostul ministrul al Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Tudor Ulianovschi, a participat în cursa pentru funcția de șef al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Tudor Ulianovschi a fost primul candidat al Europei Centrale și de Est care a participat în această competiție de top mondial. Despre faptul că Tudor Ulianovschi participă la competiția pentru șefia OMC NM a scris pe 17 iunie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: