Organizațiile de media cer autorităților să intervină. Ion Chicu și „Ungureanu112”, acuzați de intimidare a jurnaliștilor
Full Article 2 minutes read

Organizațiile de media cer autorităților să intervină. Ion Chicu și „Ungureanu112”, acuzați de intimidare a jurnaliștilor

Mai multe organizații de media din Republica Moldova condamnă atacurile verbale și acțiunile de intimidare la adresa jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, solicitând organelor de drept să ia măsuri urgente. Într-un comunicat comun, acestea atrag atenția asupra creșterii fenomenului de hărțuire online, care afectează libertatea de exprimare și securitatea jurnaliștilor, transmite Centrul pentru Jurnalism Independent.

În această săptămână, redacția Agora.md și jurnalista Irina Soltan au fost țintele unor atacuri în mediul online, venite de pe canalul de Telegram „Ungureanu112”. Mesajele conțineau injurii și acuzații nefondate, lansate cu scopul de a afecta reputația atât a instituției media, cât și a jurnalistei. Totodată, un alt incident a avut loc pe 23 octombrie, când fostul premier Ion Chicu a recidivat cu un discurs public jignitor, îndreptat împotriva presei.

Organizațiile semnatare atrag atenția că intimidările și amenințările lansate în mediul online trebuie tratate cu maximă seriozitate de către autorități. Potrivit legislației naționale, astfel de acțiuni constituie infracțiuni pedepsite de lege. Ele cer tragerea la răspundere a celor care promovează discursul urii și defăimarea jurnaliștilor prin platformele digitale.

Reprezentanții presei subliniază că lipsa unor acțiuni concrete din partea autorităților contribuie la perpetuarea unui sentiment de impunitate, ceea ce poate încuraja noi atacuri asupra libertății presei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: