Andrei Mardari / NewsMaker

Ouăle și uleiul s-au ieftinit. Rata inflației este în scădere a patra lună consecutiv

Biroul Naţional de Statistică informează că inflația în luna martie 2023 a scăzut până la 21,98%. În februarie, inflația anuală a fost de 25,91%

Preţurile medii de consum în luna martie 2023 faţă de luna februarie 2023 au crescut cu 0,8%. Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate reduceri de preţ la ouă de găină cu 12,0% și ulei vegetal cu 0,5%.

Creșterea preţurilor medii de consum a fost determinată de majorarea prețurilor la:

  • produsele alimentare cu 1,1%, contribuind la creșterea prețurilor medii de consum cu 0,4%;
  • serviciile prestate populației cu 2,1%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu 0,5%.

Totodată, prețurile la mărfurile nealimentare în luna martie 2023 s-au diminuat în medie cu 0,2%, contribuind la atenuarea creșterii prețurilor medii de consum cu cca 0,1%.

În luna martie 2023 faţă de februarie 2023, din produsele alimentare, creșteri mai accentuate a prețurilor medii de consum au fost marcate la legume – cu 11,8% (inclusiv la: castraveți – cu 36,1%, ceapă – cu 19,9%, dovlecei și ardei gras – 18,4%, roșii și varză – cu câte cca 10%).

La mărfurile nealimentare,  în perioada raportată prețurile medii la combustibili și carburanți s-au diminuat cu 2,1% (inclusiv la: motorină – cu 5,1%, cărbune de pământ – cu 3,0%, gaz lichefiat – cu 2,3%, benzină – cu 1,7%). Totodată, au crescut prețurile medii la medicamente cu 1,1%, materiale de construcție – cu 0,6%, încălțăminte – cu 0,4%.

Prețurile medii la serviciile prestate populației în luna martie anul curent față de, februarie 2023 s-au majorat cu 2,1%. Majorarea prețurilor la serviciile prestate populației a fost determinată în special de creșterea prețurilor (tarifelor) medii la energia termică2,3 (cu 43,9%), precum și la serviciile de alimentare cu apă potabilă și de canalizare (cu 1,5%).

Inflația anuală

Prețurile medii de consum în luna martie 2023 comparativ cu luna martie 2022 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 22,0%, inclusiv la produse alimentare cu 22,2%, mărfuri nealimentare cu 11,9% și servicii prestate populaţiei cu 37,7% (Tabelul 1, Figurile 2 și 3).

Ca urmare a creșterii mai lente a ratei lunare a inflației în martie anul curent (0,8%), comparativ cu rata lunară a inflației din martie 2022 (4,1%), rata anuală a inflației în martie 2023 (22,0%) s-a micșorat cu 3,9 puncte procentuale față de nivelul înregistrat în februarie 2023 comparativ cu februarie 2022 (25,9%). Astfel, a fost marcată reducerea în continuare a ratei inflației anuale, înregistrată începând cu luna noiembrie a anului 2022.

Amintim că în 2022, rata inflației au ajuns la cel mai mare record din ultimii 20 de ani și a constituit 34,62%.

Rata inflației a început să scadă încă de la sfârșitul anului trecut, datorită măsurilor anterioare de politică monetară ale BNM, care au redus puternic intensitatea și șocul valului inflaționist. Scăderea ritmurilor de creștere a prețurilor reglementate, a celor la produsele alimentare, și, parțial, la combustibili, dar și descreșterea inflației de bază au contribuit la conturarea unui proces dezinflaționist pronunțat.

Trecerea pe pantă descendentă a inflației a determinat Banca Națională a Moldovei să micșoreze, deja de două ori, ratele de referință, cu 1,5 %. în decembrie 2022 și cu 3,0 % în februarie 2023, rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt fiind stabilită de BNM la 17,00 la sută anual.

În prezentarea primului raport asupra inflației din 2023, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că prin deciziile luate anul trecut, chiar dacă pe alocuri dure, Banca Naționala și-a atins scopul principal, și anume inversarea traiectoriei inflației.

„BNM va face tot posibilul ca inflația să revină în coridor, iar rezultatele vor putea fi simțite de toți cetățenii Republicii Moldova”, a spus guvernatorul BNM, Octavian Armaș.

Printre factorii care vor influența inflația aflată în decelerare se numără cererea internă și externă modestă, ajustările recente de tarife pentru energia electrică, precum și temperarea continuă a creșterii prețurilor la produse alimentare și la petrol pe piața internațională.

BNM va continua să monitorizeze cu atenție evoluțiile interne și externe, ca să intervină cu măsurile necesare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Sursa Foto: Sanatate INFO

„Eu așa ceva n-am scris”. Profesori din Moldova, victime ale unei scheme prin care industria tutunului a încercat să manipuleze consultările la nivel european

Un exercițiu democratic de consultare publică s-a transformat într-un scandal de integritate în Republica Moldova. Mai mulți profesori de la două universități spun că li s-a folosit abuziv identitatea de către persoane necunoscute care ar fi publicat pe site-ul Comisiei Europene poziții favorizante industriei tutunului, potrivit unei investigații realizate de redacția Sănătate Info.

Comisia Europeană a lansat în vara acestui an consultarea publică „Tobacco taxation – excise duties for manufactured tobacco products (updated rules)”, cu termen limită până la 31 octombrie 2025. Procesul de consultări este deschis și statelor non-UE, iar răspunsurile transmise pot influența politica fiscală europeană în domeniul produselor din tutun și nicotină.

Problema a apărut după ce Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) a descoperit mai multe feedbackuri publicate pe platforma Comisiei Europene, semnate aparent de cadre universitare din Republica Moldova, care susțineau poziții favorabile industriei tutunului. Documentele argumentau că produsele noi cu nicotină și produsele din tutun încălzit ar fi mai puțin nocive decât țigările clasice și că taxarea lor ar trebui ajustată în funcție de „proporționalitatea riscului”.

Reacția USMF „Nicolae Testemițanu”

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a precizat că a discutat cu persoanele menționate în feedbackuri, inclusiv cu conferențiarul universitar Silvia Agop, care a afirmat că nu a transmis niciodată comentarii către Comisia Europeană și nu ar susține poziții care favorizează industria tutunului.

„În urma verificărilor interne, conferențiarul universitar Silvia Agop a confirmat că nu a redactat, aprobat sau autorizat publicarea feedbackului care i-a fost atribuit. Conținutul publicat este incorect și înșelător. Nici eu, Silvia Agop, nici Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” nu am redactat și nu am transmis comentariul care apare în prezent pe acea pagină. Prin urmare, solicităm respectuos ca această informație falsă să fie eliminată de urgență și înregistrarea să fie corectată cât mai curând posibil”.

Feedback fals atribuit și profesorului Valeriu Fală

Un alt feedback a fost atribuit, în mod eronat, profesorului universitar Valeriu Fală, conducător al Catedrei de stomatologie terapeutică și membru corespondent al Academiei de Științe din Moldova. Profesorul a declarat că nu a trimis niciodată acest comentariu și că acesta a fost redactat cu ajutorul Chat GPT.

„Eu așa ceva n-am scris. Și se vede că acolo e scris de Chat GPT. Este un atac cibernetic”, a declarat Fală pentru Sănătate Info.

USM: Facultatea de chimie nu a trimis niciodată demersuri referitoare la acest subiect”

Și decana Facultății de Chimie și Tehnologie Chimică, Viorica Gladchi, a fost implicată în schemă în care, pe 21 octombrie, pe site-ul Comisiei Europene, a apărut un feedback favorabil industriei tutunului, invocând un studiu finanțat de aceasta. Centrul PAS a avertizat rectorul USM, Igor Șarov, asupra situației.

„Evaluări independente efectuate de organisme științifice ale Uniunii Europene și ale statelor membre confirmă că aerosolii produselor din tutun încălzit conțin niveluri de substanțe toxice semnificativ mai scăzute decât cele din fumul de țigară. Aceste constatări susțin o abordare proporțională a reglementării și taxării produselor din tutun în funcție de risc”, se arată în feedback-ul publicat pe pagina Comisiei.

USM a răspuns pe 31 octombrie că studiul, realizat de Viorica Gladchi, Maria Gonța și Elena Bunduchi, a folosit date din baze științifice și resurse publice, a trecut prin peer review și că Facultatea de Chimie nu a trimis niciodată poziții oficiale legate de consultările publice privind taxarea tutunului.

Comentariul decanei a fost eliminat de pe pagina Comisiei Europene, fără ca USM să publice o poziție oficială sau o dezmințire.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică: Susținem cu fermitate și propunerea de majorare a taxelor și de eliminare a discrepanțelor fiscale existente la nivelul UE

În ultima zi a consultărilor publice, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a reiterat sprijinul pentru o taxare mai ridicată a tutunului, subliniind că aceasta poate reduce consumul și proteja tinerii.

„Din perspectiva sănătății publice, considerăm că o impozitare minimă mai ridicată este de așteptat să reducă consumul și să îmbunătățească starea de sănătate, motiv pentru care susținem abordarea Comisiei Europene: alinierea aproximativă a cotelor și prioritizarea protecției tinerilor împotriva falsei percepții de reducere a riscului asociate consumului de țigări electronice sau tutun încălzit”, potrivit ANSP.

Ce prevede noua directivă europeană privind taxarea produselor din tutun și nicotină

Comisia Europeană propune cea mai amplă reformă din ultimii ani în domeniul fiscal al produselor din tutun și nicotină, care vizează majorarea accizelor minime pentru toate produsele din tutun și extinderea taxării asupra celor noi — țigările electronice, produsele din tutun încălzit și pliculețele cu nicotină.

Scopul este de a elimina diferențele care permit industriei să promoveze produsele alternative drept mai „sigure” și să le mențină la prețuri accesibile. Noile reguli urmăresc să reducă consumul, să prevină inițierea fumatului în rândul tinerilor și să aducă un cadru fiscal unitar la nivel european. Directiva face parte din Planul European de Luptă împotriva Cancerului, care își propune o generație fără tutun până în 2040. Organizațiile de sănătate publică susțin ferm măsurile, în timp ce industria tutunului încearcă să promoveze ideea unei taxări diferențiate pentru produsele noi, argument respins de OMS ca fiind o strategie de manipulare a politicilor fiscale. Consultările publice s-au încheiat pe 31 octombrie.

Materialul integral poate fi citit pe Sănătate Info.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: