Andrei Mardari / NewsMaker

Ouăle și uleiul s-au ieftinit. Rata inflației este în scădere a patra lună consecutiv

Biroul Naţional de Statistică informează că inflația în luna martie 2023 a scăzut până la 21,98%. În februarie, inflația anuală a fost de 25,91%

Preţurile medii de consum în luna martie 2023 faţă de luna februarie 2023 au crescut cu 0,8%. Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate reduceri de preţ la ouă de găină cu 12,0% și ulei vegetal cu 0,5%.

Creșterea preţurilor medii de consum a fost determinată de majorarea prețurilor la:

  • produsele alimentare cu 1,1%, contribuind la creșterea prețurilor medii de consum cu 0,4%;
  • serviciile prestate populației cu 2,1%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu 0,5%.

Totodată, prețurile la mărfurile nealimentare în luna martie 2023 s-au diminuat în medie cu 0,2%, contribuind la atenuarea creșterii prețurilor medii de consum cu cca 0,1%.

În luna martie 2023 faţă de februarie 2023, din produsele alimentare, creșteri mai accentuate a prețurilor medii de consum au fost marcate la legume – cu 11,8% (inclusiv la: castraveți – cu 36,1%, ceapă – cu 19,9%, dovlecei și ardei gras – 18,4%, roșii și varză – cu câte cca 10%).

La mărfurile nealimentare,  în perioada raportată prețurile medii la combustibili și carburanți s-au diminuat cu 2,1% (inclusiv la: motorină – cu 5,1%, cărbune de pământ – cu 3,0%, gaz lichefiat – cu 2,3%, benzină – cu 1,7%). Totodată, au crescut prețurile medii la medicamente cu 1,1%, materiale de construcție – cu 0,6%, încălțăminte – cu 0,4%.

Prețurile medii la serviciile prestate populației în luna martie anul curent față de, februarie 2023 s-au majorat cu 2,1%. Majorarea prețurilor la serviciile prestate populației a fost determinată în special de creșterea prețurilor (tarifelor) medii la energia termică2,3 (cu 43,9%), precum și la serviciile de alimentare cu apă potabilă și de canalizare (cu 1,5%).

Inflația anuală

Prețurile medii de consum în luna martie 2023 comparativ cu luna martie 2022 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 22,0%, inclusiv la produse alimentare cu 22,2%, mărfuri nealimentare cu 11,9% și servicii prestate populaţiei cu 37,7% (Tabelul 1, Figurile 2 și 3).

Ca urmare a creșterii mai lente a ratei lunare a inflației în martie anul curent (0,8%), comparativ cu rata lunară a inflației din martie 2022 (4,1%), rata anuală a inflației în martie 2023 (22,0%) s-a micșorat cu 3,9 puncte procentuale față de nivelul înregistrat în februarie 2023 comparativ cu februarie 2022 (25,9%). Astfel, a fost marcată reducerea în continuare a ratei inflației anuale, înregistrată începând cu luna noiembrie a anului 2022.

Amintim că în 2022, rata inflației au ajuns la cel mai mare record din ultimii 20 de ani și a constituit 34,62%.

Rata inflației a început să scadă încă de la sfârșitul anului trecut, datorită măsurilor anterioare de politică monetară ale BNM, care au redus puternic intensitatea și șocul valului inflaționist. Scăderea ritmurilor de creștere a prețurilor reglementate, a celor la produsele alimentare, și, parțial, la combustibili, dar și descreșterea inflației de bază au contribuit la conturarea unui proces dezinflaționist pronunțat.

Trecerea pe pantă descendentă a inflației a determinat Banca Națională a Moldovei să micșoreze, deja de două ori, ratele de referință, cu 1,5 %. în decembrie 2022 și cu 3,0 % în februarie 2023, rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt fiind stabilită de BNM la 17,00 la sută anual.

În prezentarea primului raport asupra inflației din 2023, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că prin deciziile luate anul trecut, chiar dacă pe alocuri dure, Banca Naționala și-a atins scopul principal, și anume inversarea traiectoriei inflației.

„BNM va face tot posibilul ca inflația să revină în coridor, iar rezultatele vor putea fi simțite de toți cetățenii Republicii Moldova”, a spus guvernatorul BNM, Octavian Armaș.

Printre factorii care vor influența inflația aflată în decelerare se numără cererea internă și externă modestă, ajustările recente de tarife pentru energia electrică, precum și temperarea continuă a creșterii prețurilor la produse alimentare și la petrol pe piața internațională.

BNM va continua să monitorizeze cu atenție evoluțiile interne și externe, ca să intervină cu măsurile necesare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: