Procuratura Anticorupție va investiga funcționari de rang înalt, inclusiv președintele țării. Proiectul de lege PAS, adoptat în a doua lectură
Full Article 2 minutes read

Procuratura Anticorupție va investiga funcționari de rang înalt, inclusiv președintele țării. Proiectul de lege PAS, adoptat în a doua lectură

Procuratura Anticorupție (PA) va investiga cazurile de corupție săvârșite de funcționari de nivel înalt, printre care președintele țării, deputați și miniștri. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură de 60 de deputați, în cadrul ședinței Parlamentului din 24 noiembrie.

Proiectul de lege prevede modificarea Codului de procedură penală, astfel încât Procuratura Anticorupție să fie abilitată să investigheze infracțiunile de corupție săvârșite de funcționarii de nivel înalt. Mai exact, este vorba despre infracțiunile săvârșite de persoanele al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituția Republicii Moldova sau care sunt învestite în funcție, prin numire sau alegere, de către Parlament, președintele Republicii Moldova sau Guvern, excepție fiind primarii, viceprimarii și consilierii locali. Printre persoanele vizate de aceste modificări legislative sunt președintele țării, deputați, miniștri, procurori, judecători, conducători ai autorităților administrative centrale sau ai instituțiilor subordonate Guvernului și Parlamentului etc.

Autorul documentului – deputatul Partidului de guvernământ Acțune și Solidaritate (PAS) Igor Chiriac – mai propune ca normele procedurale care reglementează competența organului de urmărire penală să intre în vigoare la data de 31 martie 2024. Între timp, vor fi suplinite funcțiile vacante de procurori și ofițeri de urmărire penală, iar PA va fi dotată cu mijloace tehnice care să permită investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt.

Inițiativa legislaivă a fost adoptată în a doua lectură de 60 de deputați PAS.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au boicotat ședința de astăzi a Parlamentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: