PACE se alătură protestelor organizate de Partidul ȘOR. Cavcaliuc: „Facem apel către partidele de opoziție să vină alături de noi”
Full Article 3 minutes read

PACE se alătură protestelor organizate de Partidul ȘOR. Cavcaliuc: „Facem apel către partidele de opoziție să vină alături de noi”

Partidul Acasă Construim Europa (PACE), fondat și condus de către Gheorghe Cavcaliuc, anunță că va participa la acțiunile de protest care au loc în ultima perioadă în centrul capitalei. De menționat că reprezentanții Partidului „ȘOR”, mai multe săptămâni la rând, protestează la Chișinău. Aceștia cer alegeri parlamentare anticipate, precum și demisia șefului statului Maia Sandu.

„Biroul Permanent al Partidului PACE a hotărât că va participa la măsurile de protest pașnice în Piața Marii Adunări Naționale, scuarul Parlamentului și în fața Președinției”, a anunțat, pe 16 octombrie, Gheorghe Cavcaliuc.

Pe pagina sa de Facebook, liderul PACE a făcut și un îndemn către toate partidele de opoziție – „să vină alături de noi la proteste unde să-și ceară dreptul la o viață mai bună”.

„Republica Moldova este unicul stat din Europa în care guvernul nu poate explica ce are în plan să facă pentru a opri scumpirile și sărăcirea intenționată a populației”, susține reprezentantul partidului.

PACE spune că nu are „luxul de a crede că provocările energetice, inflației, veniturilor populației se vor rezolva singure”. „Noi avem nevoie de aplicarea unui plan anticriză și multă muncă, dar ambele competențe lipsesc din agenda PAS-ului”, comunică PACE.

***

Pe 20 iulie 2021, Procuratura a confirmat că Gheorghe Cavcaliuc a fost dat în căutare în dosarul „verde de briliant”, după ce s-a eschivat să se prezinte în fața procurorilor. Cavcaliuc a declarat inițial că a plecat în vacanță împreună cu familia și este în drum spre casă. Peste 6 zile, acesta a anunțat că își va relua activitatea în cadrul unei companii străine și a dat de înțeles că nu va reveni în țară, întrucât autoritățile ar fi eșuat în garantarea unui proces echitabil. De asemenea, el a acuzat procurorul care instrumentează cazul că ar avea interese personale care ar constitui conflict de interese.

La începutul lunii august 2021, acesta a fost filmat la Londra. Ulterior, el a confirmat informația și a anunțat că există mai multe „motive întemeiate” pentru care nu se poate prezenta la audierile care ar fi urmat să aibă loc la Chișinău.

Gheorghe Cavcaliuc a fost anunțat în căutare de Interpol în cauza penală în care procurorii PCCOCS au formulat învinuirea împotriva acestuia de coordonare a fabricării dosarelor Petic (înscenarea violului) și Verbițchi (înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina). În perioada infracțională investigată de procurori, Gheorghe Cavcaliuc deținea funcția de șef adjunct în Poliția Republicii Moldova.

Pe 27 decembrie 2021, Curtea de Apel Chișinău a menținut încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, în baza căreia cetățeanul Gheorghe Cavcaliuc urmează să fie reținut și plasat în arest.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: