captură foto

(VIDEO) Cavcaliuc, adresare din Anglia: Voi depune mărturie de aici, nu am încredere în justiția din Moldova

Fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE) a publicat, pe 5 noiembrie, pe pagina sa de Facebook, o înregistrare video, prin intermediul căreia anunță că este de acord să dea declarații pe cazurile în care a fost citat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Gheorghe Cavcaliuc a precizat că se află în Marea Britanie și există mai multe „motive întemeiate” pentru care nu se poate prezenta la audierile care ar fi urmat să aibă loc la Chișinău.

„Pentru că sunt încrezător în nevinovăția mea, m-am arătat deschis să dau declarații pe cazurile în care m-au citat pentru astăzi procurorii din cadrul PCCOCS la data de 29.10.2021 prin intermediul presei și Facebook. Într-o cerere depusă astăzi de mine la PCCOCS prin intermediul avocatul meu, am arătat adresa de reședință în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, am vorbit despre activitatea mea profesională pe care o desfășor aici și care nu o pot abandona, precum și alte motive întemeiate de ce nu pot fi prezent astăzi la audieri în Republica Moldova”, a menționat Cavcaliuc.

De asemenea, liderul PACE a menționat că a cerut să fie remisă o comisie rogatorie internațională în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, urmând să depună mărturie de acolo.

„Pentru că nu am încredere în justiția din Republica Moldova, voi face acest lucru cu deschidere în fața organelor de drept de aici, doar în fața unui procuror imparțial și independent al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”, a mai menționat Cavcaliuc și a publicat o copie a cererii depuse către PCCOCS.

Liderul (PACE Gheorghe Cavcaliuc a fost citat la Procuratură, pentru a fi audiat în calitate de învinuit în dosarele de investigare a cauzelor penale fabricate în privința cetățenilor Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi. Informația a fost confirmată, pe 29 octombrie, de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Gheorghe Cavcaliuc urma să se prezinte la Procuratură în data de 5 noiembrie 2021, pentru a fi audiat în calitate de învinuit.

Dosarele vizate țin de înscenarea unui viol și înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina – cauze penale fabricate în anul 2018 de către Inspectoratul General al Poliției. În ambele cauze figurează mai mulți bănuiți și învinuiți, dintre care sunt și persoane plasate în arest preventiv.

Pe 20 iulie 2021, Procuratura a confirmat că Gheorghe Cavcaliuc a fost dat în căutare în dosarul „verde de briliant”, după ce s-a eschivat să se prezinte în fața procurorilor. Gheorghe Cavcaliuc a declarat inițial că a plecat în vacanță împreună cu familia și este în drum spre casă. Peste 6 zile, acesta a anunțat că își va relua activitatea în cadrul unei companii străine și a dat de înțeles că nu va reveni în țară, întrucât autoritățile ar fi eșuat în garantarea unui proces echitabil. De asemenea, el acuză procurorul care instrumentează cazul că ar avea interese personale care ar constitui conflict de interese. La începutul lunii august, acesta a fost filmat la Londra.

Pe 1 septembrie, Biroul național Interpol a cerut celui de la Lyon localizarea lui Gheorghe Cavcaliuc, ex-șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: