(VIDEO) Cavcaliuc, adresare din Anglia: Voi depune mărturie de aici, nu am încredere în justiția din Moldova
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Cavcaliuc, adresare din Anglia: Voi depune mărturie de aici, nu am încredere în justiția din Moldova

Fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE) a publicat, pe 5 noiembrie, pe pagina sa de Facebook, o înregistrare video, prin intermediul căreia anunță că este de acord să dea declarații pe cazurile în care a fost citat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Gheorghe Cavcaliuc a precizat că se află în Marea Britanie și există mai multe „motive întemeiate” pentru care nu se poate prezenta la audierile care ar fi urmat să aibă loc la Chișinău.

„Pentru că sunt încrezător în nevinovăția mea, m-am arătat deschis să dau declarații pe cazurile în care m-au citat pentru astăzi procurorii din cadrul PCCOCS la data de 29.10.2021 prin intermediul presei și Facebook. Într-o cerere depusă astăzi de mine la PCCOCS prin intermediul avocatul meu, am arătat adresa de reședință în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, am vorbit despre activitatea mea profesională pe care o desfășor aici și care nu o pot abandona, precum și alte motive întemeiate de ce nu pot fi prezent astăzi la audieri în Republica Moldova”, a menționat Cavcaliuc.

De asemenea, liderul PACE a menționat că a cerut să fie remisă o comisie rogatorie internațională în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, urmând să depună mărturie de acolo.

„Pentru că nu am încredere în justiția din Republica Moldova, voi face acest lucru cu deschidere în fața organelor de drept de aici, doar în fața unui procuror imparțial și independent al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”, a mai menționat Cavcaliuc și a publicat o copie a cererii depuse către PCCOCS.

(VIDEO) Cavcaliuc, adresare din Anglia: Voi depune mărturie de aici, nu am încredere în justiția din Moldova (VIDEO) Cavcaliuc, adresare din Anglia: Voi depune mărturie de aici, nu am încredere în justiția din Moldova (VIDEO) Cavcaliuc, adresare din Anglia: Voi depune mărturie de aici, nu am încredere în justiția din Moldova

Liderul (PACE Gheorghe Cavcaliuc a fost citat la Procuratură, pentru a fi audiat în calitate de învinuit în dosarele de investigare a cauzelor penale fabricate în privința cetățenilor Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi. Informația a fost confirmată, pe 29 octombrie, de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Gheorghe Cavcaliuc urma să se prezinte la Procuratură în data de 5 noiembrie 2021, pentru a fi audiat în calitate de învinuit.

Dosarele vizate țin de înscenarea unui viol și înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina – cauze penale fabricate în anul 2018 de către Inspectoratul General al Poliției. În ambele cauze figurează mai mulți bănuiți și învinuiți, dintre care sunt și persoane plasate în arest preventiv.

Pe 20 iulie 2021, Procuratura a confirmat că Gheorghe Cavcaliuc a fost dat în căutare în dosarul „verde de briliant”, după ce s-a eschivat să se prezinte în fața procurorilor. Gheorghe Cavcaliuc a declarat inițial că a plecat în vacanță împreună cu familia și este în drum spre casă. Peste 6 zile, acesta a anunțat că își va relua activitatea în cadrul unei companii străine și a dat de înțeles că nu va reveni în țară, întrucât autoritățile ar fi eșuat în garantarea unui proces echitabil. De asemenea, el acuză procurorul care instrumentează cazul că ar avea interese personale care ar constitui conflict de interese. La începutul lunii august, acesta a fost filmat la Londra.

Pe 1 septembrie, Biroul național Interpol a cerut celui de la Lyon localizarea lui Gheorghe Cavcaliuc, ex-șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: