Până la sfârșitul anului, Consiliul Concurenței și ANRE ar putea deveni o singură instituție
Full Article 3 minutes read

Până la sfârșitul anului, Consiliul Concurenței și ANRE ar putea deveni o singură instituție

Agenția pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Consiliul Concurenței ar putea fi comasate. O inițiativă în acest sens a fost prezentată de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba, care este și președintele Comisiei economie, buget și finanțe. Într-un briefing de presă din 4 octombrie, parlamentarul a criticat activitatea celor două instituții.

Dumitru Alaiba a menționat că, în prezent, se atestă ineficiența ANRE și a Consiliului Concurenței: „Noi avem două instituții foarte importante pentru funcționalitatea economiei, pentru a asigura prețuri și tarifuri echitabile, corecte, juste pentru cetățeni și pentru antreprenori, pentru a asigura ordine în piață și condiții egale. Or, asta în teorie. În practică, nu avem rezultate”, a declarat deputatul PAS.

Dumitru Alaiba susține că pentru activitatea Consiliului Concurenței este prevăzută, pentru anul curent, suma de 26 mln de lei „pentru a produce mai nimic”: „Instituția dată există din 2007 și societatea nu a observat mare activitate în decursul a aproape 15 ani. Nu a produs nici măcar un dosar de rezonanță, să îl ducă la bun sfîrșit. Sarcina instituției este foarte importantă: să lupte cu monopolul, să protejeze concurența, să distrugă carteluri și înțelegeri de tot felul, pentru a fi protejați jucătorii de pe piață”.

Cât despre ANRE, deputatul a precizat că principala sarcină a instituției este asigurarea „ordinii” pe piața energetică, condiții egale, clare și transparente, să seteze tarife transparente: „or, nici aici nu avem prea multe cuvinte de laudă și asta spunem după luni bune de analiză. Cetățenii achită tarife exagerate, nu au încredere într-un regulator care ar trebui să fie independent, pentru că acesta a fost văzut prea des jucând politic atunci când nu era cazul și prea des s-a acoperit cu „independența”, când trebuia să fie de partea interesului public”, a menționat Alaiba.

În concluzie, deputatul PAS a anunțat propunerea ca ANRE și Consiliul Concurenței să fie comasate.

„Vorbim despre comasarea într-o singură autoritate puternică, independentă, eficientă și care să acționeze, într-adevăr, în interesul cetățeanului. Asemenea modele există în mai multe țări europene. Am studiat îndeaproape modelul Estoniei, unde un asemenea exemplu instituțional există din 2008 și s-a demonstrat o reformă de succes”, a relatat Alaiba.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe a precizat că inițiativa legislativă în acest sens urmează a fi ajustată și înregistrată în Parlament. Dumitru Alaiba a precizat că reforma ar putea fi implementată până la sfârșitul anului curent.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: