Panglica Sf. Gheorghe nu a fost încă interzisă în Moldova. Iată textul proiectului de lege propus de PAS
Full Article 3 minutes read

Panglica Sf. Gheorghe nu a fost încă interzisă în Moldova. Iată textul proiectului de lege propus de PAS

Proiectul de lege, care prevede penalizarea pentru utilizarea simbolurilor agresiunii militare, a fost aprobat de Parlament în a doua lectură pe 7 aprilie, dar va fi dezbătut și adoptat a treia lectură. Informația a fost confirmată pentru NM de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian. El a expediat NM textul amendamentelor privind interzicerea simbolurilor agresiunii militare.

Potrivit lui Marian, amendamentele care prevăd răspunderea pentru utilizarea simbolurilor asociate actelor de agresiune militară, care au fost prezentate la un briefing din 7 aprilie de deputatul PAS Lilian Carp, au fost incluse într-un proiect de lege amplu privind modificările la Codul Contravențional, în a doua lectură.

Din cauza complexității proiectului, acesta trebuie să treacă nu două, ci trei lecturi în Parlament, a explicat Marian pentru NM.

Deputatul a trimis redacției NM textul amendamentelor privind interzicerea folosirii simbolurilor asociate agresiunii militare. Textul amendamentelor nu a fost publicat pe site-ul Parlamentului.

Inițiativa PAS presupune includerea în Codul Contravențional a unui nou articol pentru utilizarea simbolurilor agresiunii militare și modificări la Legea privind combaterea activităților extremiste.

Deputații PAS propun ca „distribuirea, fabricarea, vânzarea, depozitarea în vederea distribuției și folosirea publică a unor atribute și simboluri cunoscute folosite în legătură cu acte de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și propaganda sau glorificarea unor astfel de persoane, acțiuni” să fie pedepsită cu amendă de la 90 la 180 de unități convenționale (de la 4.500 la 9.000 lei) sau muncă neremunerată de la 30 la 60 de ore.

Funcționarii riscă o amendă de la 180 la 360 de unități convenționale, persoanele juridice de la 360 la 600 de unități convenționale.”

Atributele și simbolurile binecunoscute ale agresiunii militare, crimelor de război și crimelor împotriva umanității, precum și propaganda pentru glorificarea acestor acțiuni sunt:

  • steaguri si panglici colorate (panglica bicolora neagra si portocalie);
  • simboluri (grafice, litere sau cifre și combinațiile acestora), insigne, uniforme, sloganuri;
  • salutări și orice alte însemne similare folosite de participanții la acte de agresiune militare, crime de război și crime împotriva umanității, precum și de persoanele care, fără a fi participanți la ostilități, contribuie la mediatizarea și diseminarea în societate a ideilor de incitare, justificare, glorificarea actelor de agresiune militară, a crimelor de război și a crimelor împotriva umanității.

Natura unor astfel de atribute și simboluri, se arată în proiect, este recunoscută doar în cazurile în care acestea atribute și simboluri sunt cunoscute în mod obiectiv publicului larg la nivel internațional și local.

Autorii proiectului propun să adauge o avertizare la lege: nu sunt atribute și simboluri binecunoscute care sunt folosite în contextul agresiunii militare, crime de război și crime împotriva umanității, panglici și simboluri care fac parte din semne, medalii și ordinele celui de-al Doilea Război Mondial.

Serviciul de presă al parlamentului nu a putut răspunde la întrebarea când va fi adoptă în lectura a treia.

Reamintim, că  Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat pe pagina sa de Facebook pe 7 aprilie că panglica Sf. Gheorghe a fost interzisă în Moldova, precum și simbolurile Z și V, pe care trupele ruse le folosesc în timpul invaziei Ucrainei.

Aceleași mesaje au fost publicate pe rețelele de socializare de unii deputați PAS.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: