ИТАР-ТАСС/ Александра Краснова

Panglica „Sf. Gheorghe”: simbol al victoriei asupra nazismului sau al agresiunii Rusiei? Semnificație și istorie

Din anul 2005, în Rusia şi alte țări post-sovietice, inclusiv Republica Moldova, de 9 mai, membrii paradelor, persoane oficiale şi cetățenii simpli poartă așa-numita panglică a „Sfântului Gheorghe”, devenită în timp unul dintre simbolurile „Zilei Victoriei” în al Doilea Război Mondial. În realitate, însă, panglica negru-oranj nu numai că simbolizează mai mult politica externă agresivă a Rusiei, ci nu are nicio legătură cu cel de-Al Doilea Război Mondial, scrie Euroradio.

Potrivit sursei citate, panglica a apărut în Rusia imperială în secolul al XVIII-lea împreună cu Ordinul Sfântului Gheorghe. Dar culorile negru-portocaliu (sau negru-auriu) nu au avut nimic de-a face cu ordinea în sine – acestea sunt simboluri tradiționale ale Rusiei imperiale. Cu Sfântul Gheorghe se mai obișnuiește să se asocieze albul și roșul. Atât ordinul, cât și panglica, au fost desființate în 1917, după revoluție, ca simbol al imperialismului.

Prin urmare, reprezentanții Mișcării Albe au folosit panglica neagră și portocalie, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv de cei care au colaborat cu germanii. Printre acestea se numără Armata Rusă de Eliberare, sub comanda generalului Vlasov și Uniunea Tineretului Rus. Pentru ei, a fost un simbol al naționalismului rus, precum steagul tricolor.

Chiar și în timpul războiului, autoritățile sovietice au început să returneze numele „Gărzi” unor unități (în principal forțe navale), apoi unele dintre ele au avut culorile panglicii Sf. Gheorghe. Aceleași culori s-au regăsit și pe unele premii. Dar, în același timp, panglica nu a devenit simbolul principal al victoriei în război – nu a fost folosită atât de des și nu a atașat acest sens. Simbolul principal a fost „Steagul roșu” al Victoriei. Până în secolul 21.

Deja în Rusia lui Putin, panglica Sf. Gheorghe a început să fie promovată ca principal simbol al victoriei în al Doilea Război Mondial. A început cu acțiuni organizate de RIA Novosti și organizațiile studențești loiale ruse din 2005. Când a început Maidanul în Ucraina, susținătorii anti-Maidan și apoi separatiștii ruși au început să folosească panglica ca simbol.

Din 2014, panglica a devenit un simbol al imperialismului agresiv rus și al „lumii ruse”. De aceea, propagandiștii ruși încearcă să promoveze acest simbol într-un motiv plauzibil într-un număr de țări, inclusiv în Belarus și alte țări post-sovietice. Astăzi, panglica Sf. Gheorghe, printre altele, este un simbol al susținătorilor războiului rusesc din Ucraina.

„Panglica Sf. Gheorghe nu este cea mai bună modalitate de a onora memoria veteranilor de război, deoarece este mai probabil, chiar dacă nu doriți, să susțineți propaganda rusă și crearea de mituri moderne. Nu este necesar să atârnați o panglică pe o mașină sau haine pentru a duce flori la un monument sau să vorbiți pe rețelele de socializare despre rudele care au trecut prin iadul războiului”, susțin jurnaliștii Euroradio.

Recunoscută drept simbol al agresiunii ruse în Ucraina, purtarea, confecționarea și distribuirea panglicii „Sfântul Gheorghe” a fost interzisă prin lege pe teritoriul Republicii Moldova. Șeful Poliției, Viorel Cernăuțeanu, susține că persoanele care vor purta panglica bicoloră în timpul evenimentelor din 9 mai riscă să fie sancționate contravențional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA impun o taxă suplimentară de $250 pentru viză: Cine o plătește și cum poate fi recuperată

Statele Unite vor impune vizitatorilor internaționali o nouă „taxă pentru integritatea vizelor” în valoare de cel puțin 250 de dolari, care se va adăuga la costurile deja existente pentru obținerea vizelor, conform unei prevederi din recenta lege de politică internă adoptată de administrația Trump. Taxa, considerată un „depozit rambursabil”, va putea fi recupertaă în cazul respectării condițiilor de ședere.

Potrivit CNN, Taxa se va aplica tuturor vizitatorilor care trebuie să obțină vize temporare de tip non-imigrant pentru a intra în SUA. Sunt vizați turiștii, oameni de afaceri, studenții internaționali și alți vizitatori temporari. În anul fiscal 2024, SUA a emis aproape 11 milioane de astfel de vize, potrivit datelor Departamentului de Stat.

Turiștii și oamenii de afaceri din țările care fac parte din Programul de Scutire de Viză (Visa Waiver Program) – inclusiv Australia și multe țări europene – nu au nevoie de viză pentru sejururi de până la 90 de zile.

Plata taxei va fi obligatorie în momentul eliberării vizei și nu vor exista scutiri de la plată. Conform prevederii din lege, călătorii care respectă condițiile vizei își pot recupera taxa după încheierea călătoriei.

Avocatul specializat în imigrație Steven A. Brown, partener la firma Reddy Neumann Brown PC din Houston, a descris această taxă ca pe un „depozit de garanție rambursabil”. Totuși, el a remarcat că mecanismul de rambursare nu este clar în acest moment.

„Este greu de spus care este scopul exact al taxei”, a declarat Brown într-un e-mail pentru CNN. „În general, taxele de imigrație acoperă costurile procesului de aprobare sau eliberare a vizei”, însă prevederea privind rambursarea ar putea însemna că sumele încasate vor fi returnate. „Într-o lume ideală, nu ar exista depășiri ale duratei vizei sau încălcări.”

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), instituția care implementează această taxă, nu a oferit încă detalii despre procesul de rambursare sau despre alte aspecte ale aplicării noii politici.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a explicat că taxa a fost instituită „pentru a susține prioritățile administrației de consolidare a aplicării legislației privind imigrarea, de descurajare a depășirii termenului legal al vizelor și de finanțare a securității la frontieră.”

Taxele nerambursate vor fi „depozitate în fondul general al Trezoreriei”, se menționează în lege.

Pentru anul fiscal 2025, taxa inițială va fi fie 250 de dolari, fie o sumă mai mare stabilită prin regulament. Aceasta va fi ajustată anual în funcție de inflație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: