„Pare oarecum amuzant să îmi văd fața”. Ambasadorul UE în Moldova a comentat campaniile de dezinformare
Full Article 2 minutes read

„Pare oarecum amuzant să îmi văd fața”. Ambasadorul UE în Moldova a comentat campaniile de dezinformare

Șeful Delegației UE în Republica Moldova Janis Mazeiks a comentat campania de dezinformare are utilizează în mod abuziv imaginile Uniunii Europene și ale sale. Acesta a subliniat că UE pledează pentru pace și a îndemnat oamenii să fie vigilenți la informațiile false care sunt promovate în spațul public și să verifice veridicitatea din surse oficiale.

„Deși pare oarecum amuzant să îmi văd fața în campaniile de dezinformare care vizează tinerii, acest lucru subliniază o problemă serioasă. Actorii dezinformării încearcă să dea credibilitate narațiunilor pe care le expun prin intermediul imaginii UE. Aceștia încearcă să deruteze și să inducă în eroare populația Republicii Moldova și să cultive frica. Haideți să clarificăm lucrurile. Cei care cunosc Uniunea Europeană, înțeleg angajamentul nostru față de parcursul Moldovei: pace, securitate, stabilitate și prosperitate. UE nu poartă război; noi lucrăm pentru pace”, a scris Janis Mazeiks pe pagina sa de Facebook.

Diplomatul european a făcut apel la vigilență și a menționat că se așteaptă la o intensificare a mesajelor false.

„Pe măsură ce se apropie alegerile din octombrie, dragi prieteni, așteptați-vă la mai multe încercări de înșelăciune din partea actorilor care se ocupă cu dezinformarea. Nu vă lăsați păcăliți. Verificați informațiile din surse oficiale. Nu uitați, UE rămâne o forță fermă pentru pace și prosperitate. Întrucât astăzi se marchează ultima zi de școală, le doresc tuturor elevilor minunați din Republica Moldova o odihnă bine meritată. PS: Iată o fotografie recentă de la o vizită la școală. Nicio armă pentru elevi. Vă promit”, conchis Mazeiks.

Amintim că, pe 31 mai, Guvernul a dezmințit două informații apărute în spațiul online. Pe site-urile cu filme piratate sunt difuzate imagini sponsorizate care promovează informații false. Unul dintre clipuri transmite publicului că autoritățile vor institui o „taxă patriotică” de 10% din suma fiecărui transfer bănesc efectuat din străinătate în Republica Moldova. În alt clip este difuzată informația potrivit căreia Ministerul Educației și Cercetării ar deschide o tabără militar-turistică pentru copii și că începând cu 1 iunie mai mulți elevi vor participa la activități cu caracter militar, inclusiv pentru a învăța cum să folosească armele.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: