Parlamentul a votat: Stare de urgență în Republica Moldova pentru 60 de zile
Full Article 2 minutes read

Parlamentul a votat: Stare de urgență în Republica Moldova pentru 60 de zile

În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile, începând de astăzi, 24 februarie. Cei 88 deputați de deputați prezenți în sală au susținut inițiativa Guvernului. De la tribuna centrală, prim-ministra Natalia Gavrilița a prezentat proiectul deciziei Comisiei Situații Excepționale, potrivit căruia, autoritățile au posibilitatea de acționa rapid în anumite condiții.

„Nu mi-am putut imagina că voi veni in fața parlamentului atât de des pentru a cere starea de urgență”, a spus Gavrilița, în debutul discursului.

În același timp, premierul a făcut un apel de solidaritate, îndemnând oamenii la calm.  Totodată, Gavrilița, a declarat că în Moldova au intrat peste 4000 de ucraineni, iar în zilele următoare se așteaptă un flux și mai mare.

Potrivit Nataliei Gavrilița, starea de urgență ar permite luarea mai multor soluții. Drept urmare, se instituie unui regim special de intrare şi ieșire din ţară, de folosire a spaţiului aerian, dar și măsuri care să asigure gestionarea fluxurilor migraționiste și asigurarea protecției persoanelor refugiate din Ucraina.

În această perioadă, pot fi evacuați cetățenii care  din zonele care prezintă risc, stabilit unui regim special de muncă și instituții publice. De asemenea, se interzice desfășurarea manifestațiilor publice. La necesitate va fi raționalizat consumul de alimente.

Documentul mai prevede că, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții  care sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, proiectul prevede expulzarea de pe teritoriul țării a persoanelor a căror prezență poate afecta asigurarea ordinii publice și securității statului.

Prin aceeași Hotărâre, a fost abrogată Hotărârea Parlamentului adoptată la 20 ianuarie 2022 privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 60 de zile.

Totodată, Gavrilița a dat asigurări că instituțiile statului activează în regim normal.

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina.

Informații despre evenimentele din Ucraina, care se desfășoară chiar în aceste momente în LIVE Text NM Război în Ucraina. Principalele evenimente.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: