parlament.md

Parlamentul a votat: Stare de urgență în Republica Moldova pentru 60 de zile

În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile, începând de astăzi, 24 februarie. Cei 88 deputați de deputați prezenți în sală au susținut inițiativa Guvernului. De la tribuna centrală, prim-ministra Natalia Gavrilița a prezentat proiectul deciziei Comisiei Situații Excepționale, potrivit căruia, autoritățile au posibilitatea de acționa rapid în anumite condiții.

„Nu mi-am putut imagina că voi veni in fața parlamentului atât de des pentru a cere starea de urgență”, a spus Gavrilița, în debutul discursului.

În același timp, premierul a făcut un apel de solidaritate, îndemnând oamenii la calm.  Totodată, Gavrilița, a declarat că în Moldova au intrat peste 4000 de ucraineni, iar în zilele următoare se așteaptă un flux și mai mare.

Potrivit Nataliei Gavrilița, starea de urgență ar permite luarea mai multor soluții. Drept urmare, se instituie unui regim special de intrare şi ieșire din ţară, de folosire a spaţiului aerian, dar și măsuri care să asigure gestionarea fluxurilor migraționiste și asigurarea protecției persoanelor refugiate din Ucraina.

În această perioadă, pot fi evacuați cetățenii care  din zonele care prezintă risc, stabilit unui regim special de muncă și instituții publice. De asemenea, se interzice desfășurarea manifestațiilor publice. La necesitate va fi raționalizat consumul de alimente.

Documentul mai prevede că, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții  care sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, proiectul prevede expulzarea de pe teritoriul țării a persoanelor a căror prezență poate afecta asigurarea ordinii publice și securității statului.

Prin aceeași Hotărâre, a fost abrogată Hotărârea Parlamentului adoptată la 20 ianuarie 2022 privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 60 de zile.

Totodată, Gavrilița a dat asigurări că instituțiile statului activează în regim normal.

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina.

Informații despre evenimentele din Ucraina, care se desfășoară chiar în aceste momente în LIVE Text NM Război în Ucraina. Principalele evenimente.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: