Parlamentul a votat! Starea de urgență, prelungită în Moldova cu 60 de zile
Full Article 3 minutes read

Parlamentul a votat! Starea de urgență, prelungită în Moldova cu 60 de zile

Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile, în contextul războiului din Ucraina. Propunerea Guvernului privind prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, începând cu data de 7 octombrie, a fost susținută cu votul a 53 de deputați, în cadrul ședinței Parlamentului de joi, 6 octombrie. Decizia a fost luată în lipsa opoziției, care a părărit sala plenară până la procedura de vot.

De la tribuna Parlamentului, prim-ministra și-a argumentat solicitarea făcând referire la evoluțiile de ultimă oră a situației din regiune, condiționate de desfășurarea războiului din Ucraina, care ar genera în continuare vulnerabilități la adresa securității frontierelor de stat ale Republicii Moldova.

„Tentativa ilegală de anexare a unor teritorii ale statului vecin și riscul de utilizare a unor armamente mai distructive însoțite de intensificarea acțiunilor de tip hibrid ce vizează nemijlocit destabilizarea situației socio-economice în Republica Moldova, ne obligă să avem la dispoziție elementele necesare pentru a reacționa rapid și eficient întru protejarea securității naționale, a vieții cetățenilor noștri și a oamenilor care s-au refugiat în țara noastră”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Solicitarea Guvernului de a prelungi starea de urgență în Republica Moldova a fost criticată de opoziția parlamentară. Potrivit socialistului Vasile Bolea, Guvernul are toate pârghiile pentru a activa în regim normal.

„În contextul regional se află nu doar Moldova, dar și alte țări, care, evident, se descurcă mult mai bine și fără a introduce stare de urgență. Deja ați dovedit că nu știți să gestionați crizele, dar luați exemplu de la țările care au reușit să o facă”, a declarat comunista Diana Caraman.

„Riscați să intrați în istoria Republicii Moldova drept cel mai longeviv guvern care a guvernat în stare de urgență”, a declarat, la rândul său, deputatul socialist Petru Burduja.

„De un an trăim în stare de urgență. Mai trăim încă un an și aplaudăm. Starea de urgență este o măsură extraordinară care permite să fie gestionate probleme de moment. Nu ne-ați convins că această prelungire a stării de urgență va aduce beneficii. Nu vom vota”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, deputatul BCS Vlad Bătrîncea.

„Trebuie să fie foarte clar, starea de urgență nu este un moft. Este o necesitate pentru ca instituțiile statului să poată lua deciziile cele mai bune repede, în cazuri de situații excepționale. Dacă am fi avut o opoziție constructivă, probabil că o asemenea măsură nu ar fi fost necesară. Dar din păcate avem o opoziție care în loc să contribuie, să construiască, vrea destabilizarea situației. (…) Noi nu am abuzat niciodată de starea de urgență”, a declarat, în replică, deputata PAS Doina Gherman.

Pentru prelungirea stării de urgență și-au dat votul 53 de parlamentari. Opoziția, formată din deputații socialiști și comuniști, au părărsit sala plenară după luările de cuvânt.

„Doamna prim-ministră, mult succes. Capul sus!”, a declarat speakerul Igor Grosu după votul din Parlament.

Amintim că Guvernul a votat, pe 5 octombrie, prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu încă 2 luni, din 7 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: