Gavrilița le cere deputaților să voteze pentru prelungirea stării de urgență: „Azi nu putem spune stop!”
Full Article 3 minutes read

Gavrilița le cere deputaților să voteze pentru prelungirea stării de urgență: „Azi nu putem spune stop!”

La un an de când în Republica Moldova a fost instituită pentru prima dată starea de urgență, premierul Natalia Gavrilița le cere din nou deputaților să prelungească starea de urgență. De la tribuna Parlamentului, premierul țării le cere aleșilor poporului să voteze pentru prelungirea stării de urgență pe teritoriul țării, cu încă 60 de zile. Prim-ministra își argumentează solicitarea prin războiul din Ucraina, necesitatea de gestionare a crizei refugiaților, de asigurare a securității energetice și alimentare.

La aproape un de când a venit pentru prima dată în fața deputaților pentru a solicita declararea stării de urgență, premierul a amintit de crizele și provocările cu care țara noastră s-a confruntat de atunci. Între acestea, Gavrilița enumeră riscurile cu privire la aprovizionarea țării cu resurse energetice și ulterior pe cele generate sau amplificate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a fluxului de refugiați, creșterii prețurilor la produsele de bază, precum și amenințările la adresa securității și ordinii publice

„De atunci, Guvernul a fost nevoit să activeze într-un context fără precedent pentru Republica Moldova. Astăzi sunt nevoită să mă prezint din nou în fața dvs. (…) Din păcate, azi nu putem spune stop stării de urgență și nu ne putem întoarce la viața de dinaintea zilei de 24 februarie. Situația excepțională, una cum nici Moldova, nici Europa, nici lumea nu a mai cunoscut de decenii, continuă cu pierderi majore, începând cu vieți distruse sau pierdute”, a declarat premierul de la tribuna Parlamentului.

Prim-ministra și-a argumentat cererea făcând referire la evoluțiile de ultimă oră a situației din regiune, condiționate de desfășurarea războiului din Ucraina, care ar genera în continuare vulnerabilități la adresa securității frontierelor de stat ale Republicii Moldova.

„Tentativa ilegală de anexare a unor teritorii ale statului vecin și riscul de utilizare a unor armamente mai distructive însoțite de intensificarea acțiunilor de tip hibrid ce vizează nemijlocit destabilizarea situației socio-economice în Republica Moldova, ne obligă să avem la dispoziție elementele necesare pentru a reacționa rapid și eficient întru protejarea securității naționale, a vieții cetățenilor noștri și a oamenilor care s-au refugiat în țara noastră”, a mai declarat prim-ministra.

Premierul a declarat că se așteaptă la un vot unanim în Parlament, așa cum s-a întâmplat acum un an, când în Moldova a fost declarată stare de urgență pentru prima dată. De menționat că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a cerut, în debutul ședinței plenare de azi, anularea proiectului de pe ordinea de zi. Potrivit socialistului Vasile Bolea, s Guvernul are toate pârghiile pentru a activa în regim normal.

Amintim că Guvernul a votat, pe 5 octombrie, prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu încă 2 luni. Dacă aleșii locali vor susține solicitarea Executivului, Moldova va intra în stare de urgență începând de mâine, 7 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: