Parlamentul European a dat în judecată Comisia Europeană. De vină este lipsa de reacție față de acțiunile Poloniei și Ungariei
Full Article 2 minutes read

Parlamentul European a dat în judecată Comisia Europeană. De vină este lipsa de reacție față de acțiunile Poloniei și Ungariei

Parlamentul European a acționat în judecată Comisia Europeană pentru neaplicarea reglementării privind condiţionalitatea plăţii fondurilor europene de respectare a statului de drept. Anunțul a fost făcut de către președintele Parlamentului European David Sassoli pe 29 octombrie, scrie Deutsche Welle.

Astfel, legislativul comunitar şi-a respectat promisiunea de a acţiona în instanţă executivul UE, care are rolul de gardian al tratatelor, la Curtea de Justiţie a UE.

Mecanismul a fost aprobat de participanții summitului UE în decembrie 2020, a intrat în vigoare, însă nu a fost implementat pînă acum. Acesta prevede că Comisia Europeană poate reduce volumul resurselor alocate din bugetul comun pentru țările în care există riscul utilizării necuvenite a banilor, din cauza nerespectării statului de drept. Polonia și Ungaria, pentru a se asigura că noul regulament nu va fi utilizat împotriva lor, au contestat mecanismul în instanța de drept europeană. Decizia este așteptată peste câteva luni, iar până atunci, Comisia Europeană a decis să nu se grăbească cu implementarea.

Potrivit lui Sassoli, Comisia ar trebui să implementeze în practică declarația președintei acesteia Ursula von der Leyen, care a amenințat Polonia cu sancțiuni, dacă nu va insista asupra supramației legilor naționale față de legislația UE.

„După declarații trebuie să urmeze fapte”, a declarat președintele Parlamentului European.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: