parlament.md

Partidul ȘOR cere sprijinul BCS pentru convocarea unei sesiuni a Parlamentului. Pe ordinea de zi – moțiune de cenzură asupra activității Guvernului

Fracțiunea Partidului „ȘOR” cere sprijinul fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. Totodată, fracțiunea vine cu propuneri pentru ordinea de zi, printre acestea se enumeră inițierea unei moțiuni de cenzură asupra activității Guvernului și exprimarea votului de neîncredere acordat Guvernului la învestitură, dar și constituirea unei comisii speciale a Parlamentului în vederea identificării unor soluții de depășire a crizei energetice.

Reprezentanții Partidului „ȘOR” solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru perioada 20-28 ianuarie.

„Motivul este cât se poate de argumentat, logic și plauzibil. Este vorba de situația critică și deplorabilă în care s-au pomenit cetățenii Republicii Moldova în urma aprofundării crizei energetice și sociale, generate de creșterea galopantă a prețurilor la toate resursele energetice, precum și incompetența, dar și incapacitatea Guvernului de a gestiona această criză și necesitatea de a întreprinde unele măsuri urgente în vederea depășirii acestei situații critice și a veni în ajutorul cetățenilor”, se arată într-o declarație.

În acest fel, fracțiunea anunță că cere sprijinul fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor privind convocarea sesiunii parlamentare extraordinare și propune următoarea ordine de zi:

  1. Inițierea și dezbaterea unei moțiuni de cenzură asupra activității Guvernului și exprimarea votului de neîncredere acordat Guvernului la învestitură;
  2. Constituirea unei comisii speciale a Parlamentului în vederea identificării unor soluții optime de depășire a crizei energetice, inclusiv pentru identificarea posibilităților de renegociere cu factorii de decizie din Federația Rusă a condițiilor de achiziție și diminuării prețului la gazele naturale livrate Republicii Moldova;
  3. Adoptarea unor măsuri legislative urgente în vederea diminuării impactului negativ (compensării) a creșterii prețurilor și tarifelor la resursele energetice asupra consumatorilor casnici, precum și identificarea unor măsuri de susținere a agenților economici;
  4. Alte proiecte urgente.

***

Până la data de 12 ianuarie curent, o cerere de convocare a unei sesiuni extraordinare sau speciale a Parlamentului nu a fost depusă. Informația a fost confirmată pentru NM de către Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

„Conform Regulamentului Parlamentului, sesiunea ordinară de primăvară începe în luna februarie. În perioada dintre sesiunile ordinare, Parlamentul poate fi convocat în sesiune extraordinară sau specială la cererea Președintelui Republicii Moldova, a Președintelui Parlamentului sau a unei treimi din deputați”, au declarat reprezentanții Direcției.

Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare sau speciale se depune în scris la Biroul Permanent. „Până în prezent, nu au fost depuse astfel de cereri”, au adăugat cei de la Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului pentru NM.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: