Partidul „ȘOR” și PCRM, în frunte cu Voronin, dau asigurări că Tauber nu se va eschiva de la urmărirea penală: „Cerem eliberarea din arest”
Full Article 4 minutes read

Partidul „ȘOR” și PCRM, în frunte cu Voronin, dau asigurări că Tauber nu se va eschiva de la urmărirea penală: „Cerem eliberarea din arest”

Deputații Partidului „ȘOR” și ai Partidului Comuniștilor au expediat în adresa Curții de Apel (CA) Chișinău garanții personale, în care dau asigurări că Marina Tauber nu se va eschiva de la urmărirea penală și cer eliberarea imediată a deputatului din arest preventiv.  Se întâmplă în condițiile în care magistrații CA s-au întrunit astăzi, 1 august, cu începere de la ora 13:00, în ședință, pentru a decide dacă dau sau nu curs cererii avocaților Marinei Tauber, care cer eliberarea parlamentarei din arest.

„În temeiul articolului 179 din Codul de procedura penală al Republicii Moldova, subsemnații, deputați în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XI-a, constituim prezenta garanție personală în favoarea învinuitului Marina Tauber, asumându-ne angajamentul că, prin autoritatea pe care o deținem, să garantăm respectarea de către învinuit a tuturor obligațiilor procesuale ce-i revin potrivit Codului de procedură penală al Republicii Moldova, în special prezentarea în fața organului de urmărire penală și a instanței de judecată la fiecare citare, respectarea normală a urmăririi penale și aflarea adevărului în prezenta cauza penală”, se arată în scrisoarea adresată Curții de Apel.

Deputații au mai scris că acuzațiile aduse Marinei Tauber sunt determinate „de motive politice”, arestarea acesteia fiind doar „una dintre multiplele acțiuni de represiune îndreptate împotriva opoziției parlamentare.

„Solicitam eliberarea din arest preventiv a deputatului în Republica Moldova, Marina Tauber, cu aplicarea în privința acesteia a măsurii preventive sub formă de „garanție personală”, se mai conține în adresare.

Au venit să ceară eliberarea deputatei și vicepreședintei Partidului „ȘOR” și mai mulți manifestanți, care s-au adunat în fața Curții de Apel pentru a protesta împotriva măsurii preventive aplicate Marinei Tauber. Manifestanții acuză guvernarea de „uzurparea puterii în stat” și declară că PAS și-ar fi „subordonat direct” factorii de decizie. Protestul are loc în timp ce magistrații Curții de Apel din Chișinău examinează demersul avocaților Marinei Tauber, care au cerut eliberarea acesteia din Penitenciarul nr. 13.

„Asistăm la o subordonare directă de către partidul care se află azi la guvernare. Astăzi PAS și-a subjugat totalmente întreg mecanismul decizional și democratic al statului. Asistăm cu toții la un fenomen care se numește uzurparea puterii în stat”, a declarat președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu.

Între timp, Tauber, care a fost plasată în arest preventiv în Penitenciarul 13, a transmis o scrisoare corpului diplomatic, acreditat în Republica Moldova, în care denunță un șir întreg de abuzuri la adresa sa din partea guvernării PAS. Printre ilegalitățile invocate, Tauber enumeră „îngrădirea dreptului la un proces echitabil, imixtiune politică în justiție, adoptarea unor măsuri disproporționate în raport cu un deputat în termen sau hărțuirea opoziției”.

Contactată de NM pentru a comenta acuzațiile care i se aduc guvernării, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a calificat protestul Partidului „ȘOR” drept o încercare „de a fugi de justiție”.

„Într-un stat democrat toți cetățenii sunt liberi să protesteze. Din păcate, în aceste momente dificile pentru toată lumea, cu o criză economică fără precedent provocată de războiul din Ucraina, câteva partide politice corupte încearcă să evite justiția prin toată căile disponibile lor, inclusiv prin organizarea protestelor. Îndemnăm Partidul „ȘOR” să nu manipuleze cu opiniile cetățenilor și să nu se folosească de vulnerabilitatea oamenilor pentru a câștiga capital politic și a se ascunde de justiție”, a declarat Vlas pentru NM.

***

Amintim că  Marina Tauber, a fost reținută pe 21 iulie, după ce parlamentarii au lipsit-o de imunitate parlamentară. Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

Deputata pledează nevinovată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: