PAS a atacat în judecată decizia care obligă moldovenii care revin în țară să cumpere asigurare medicală
Full Article 3 minutes read

PAS a atacat în judecată decizia care obligă moldovenii care revin în țară să cumpere asigurare medicală

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a atacat în instanța de judecată decizia adoptată de Comisia pentru Situații Excepționale care prevede că moldovenii din diasporă  trebuie să procure poliță de asigurare atunci când revin acasă. Anunțul a fost făcut de către președinta formațiunii, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV. 

„Noi o considerăm neconstituțională și astăzi am transmis o sesizare la Curtea de Apel. Nu există nicio prevedere legală care să le interzică oamenilor să revină acasă. Ei sunt cetățeni ai Republicii Moldova și autoritățile nu pot să folosească pretexte inventate cum sunt acestea, că dacă nu ai asigurarea medicală nu poți să-ți procuri bilet la avion. Nu este legal acest lucru, indiferent că ai poliță sau nu ai. Noi am mers în instanța de judecată pentru a cere anularea acestei hotărâri”, a declarat Maia Sandu.

În același timp, Maia Sandu a îndeamnat diaspora, în special cei care încă mai au resurse, să rămână în țările în care se află.

„Pentru cei care pot să mai rămână câteva săptămâni, dar vor să revină pentru că sunt speriați, însă au un salariu, au unde să rămână, este mai bine pentru ei să rămână 2-3 săptămâni. Noi abia intrăm în furtună, la noi abia urmează să se declanșeze ce s-a declanșat în alte țări și sistemul medical de la noi este mult mai slab. Cei care pot să mai stea acolo 2-3 săptămâni, să mai rămână acest timp. Pentru cei care nu pot, nu au bani, nu au unde sta, trebuie să se organizeze aceste zboruri”, a adăugat Maia Sandu.

Fosta prim-ministră a îndemnat autoritățile să organizeze cât mai multe zboruri în țările unde se află un număr mare de moldoveni care se află în dificultate.

„Consulatele, ambasadele să facă listele pornind de la priorități. Este complicat atunci când mulți oameni vor să vină, dar se poate face diferența dintre un caz când un om nu mai poate să rămână 2-3 săptămâni. Aceasta este singura modalitate și trebuie să se organizeze aceste zboruri în toate țările unde avem un număr mare de oameni”, a adăugat președinta PAS.

Amintim că președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a cerut guvernului să expună situația reală privind răspândirea coronavirusului de tip nou în Republica Moldova și să ofere informații veridice despre cât de pregătite sunt instituțiile spitalicești din țară pentru a trata pacienții. Într-un briefing din 1 aprilie, aceasta a declarat că formațiunea pe care o reprezintă primește mesaje alarmante de la medici din toată țara care susțin că nu dispun de echipamentul de protecție necesar.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: