„Cerem autorităților să ne spună adevărul”. Maia Sandu acuză guvernul că nu oferă informații veridice despre situația privind COVID-19
Full Article 3 minutes read

„Cerem autorităților să ne spună adevărul”. Maia Sandu acuză guvernul că nu oferă informații veridice despre situația privind COVID-19

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a cerut guvernului să expună situația reală privind răspândirea coronavirusului de tip nou în Republica Moldova și să ofere informații veridice despre cât de pregătite sunt instituțiile spitalicești din țară pentru a trata pacienții. Într-un briefing din 1 aprilie, aceasta a declarat că formațiunea pe care o reprezintă primește mesaje alarmante de la medici din toată țara care susțin că nu dispun de echipamentul de protecție necesar. 

Președinta PAS a îndemnat autoritățile să efectueze, zilnic, mai multe teste.

„Situația este confuză și tot mai alarmantă. De câteva zile, auzim că avem suficiente teste, că se cumpără sute de mii de teste. În timp ce în alte țări sunt testate zeci de mii de persoane, la noi sunt testate doar câteva sute de persoane. De ce se testează atât de puține persoane, dacă testele există, așa cum spun autoritățile?”, a afirmat Maia Sandu.

Totodată, fostul prim-ministrul a declarat că situația medicilor este alarmantă.

„Numărul medicilor infectați, raportat la numărul total de persoane infectate în țara noastră este mai mare decât în alte țări care se confruntă cu această pandemie. Iar furtuna abia începe. Dacă sunt dotați cu echipamentele necesare, cum se face că atâția medici au fost infectați? Afirmația că s-au infectat în alte locuri este neserioasă și umilitoare, pentru că face aluzie la faptul că lucrătorii medicali nu respectă nici regulile elementare impuse cetățenilor”, a mai spus Maia Sandu.

De asemenea, politicianul a menționat că formațiunea pe care o conduce primește „mesaje alarmanete din toată țara”.

„Oamenii se plâng că nu au echipamente de protecție, că nu sunt instruiți corespunzător și nu au protocoale clare cum să acționeze. Medicii din spitalele raionale ne spun că aceste spitale nu au echipamente elementare pentru a face față. Lipsa echipamentelor de protecție și a protocoalelor clare face imposibilă oferirea ajutorului și pentru alte categorii de persoane cu probleme de sănătate. Toate aceste lucruri crează un tablou diferit de cel prezentat de autorități. Cerem autorităților să ne spună adevărul. Nu vrem povești despre faptul că totul este minunat, când tot mai mulți medici se îmbolnăvesc. Nu acceptă argumentul că nu sunt bani, aceasta trebuie să fie prima prioritate. Solicităm guvernului să fie sincer cu cetățenii și să răspundă clar la întrebările pe care le-am formulat până acum”, a mai spus liderul PAS.

De asemenea, într-un comunicat publicat pe site-ul PAS, formațiunea condamnă decizia Comisiei Situații Excepționale privind obligativitatea ca moldovenii care revin în țară să cumpere poliță de asigurare medicală.

„Solicităm guvernului și coaliției de guvernare PD-PSRM să-și revizuiască decizia, să permită accesul în Republica Moldova a tuturor cetățenilor indiferent dacă au plătit sau nu polița de asigurare medicală și să oprească atacurile la adresa diasporei care riscă să lase răni adânci în societatea noastră și așa dezbinată”, scriu membrii PAS.

Amintim că în Decizia nr. 10 a Comisiei este inclusă prevederea ca moldovenii care revin în Republica Moldova, dar și străinii cu permis de ședere pe teritoriul țării, să achite poliță de asigurare atunci când revin acasă. 

Precizăm că, în prezent, în Republica Moldova, 353 de persoane sunt infectate cu Covid-19, dintre care 37 – în stare gravă.

Din totalul pacienților testați pozitiv, până astăzi, au fost tratați 22, printre care și doi copii. Alte patru persoane și-au pierdut viața, fiind răpuse de Covid-19.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: