PAS cere SIS să îl audieze pe Țîrdea, după distribuirea unui mesaj privind „implicarea” Ucrainei în atentatul din Rusia. Socialiștii acuză presiuni
Full Article 4 minutes read

PAS cere SIS să îl audieze pe Țîrdea, după distribuirea unui mesaj privind „implicarea” Ucrainei în atentatul din Rusia. Socialiștii acuză presiuni

Deputatul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a solicitat Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să-l audieze pe colegul său din opoziția parlamentară, socialistul Bogdan Țîrdea, după ce a publicat pe canalul său de Telegram declarația unui înalt oficial rus, în care acesta susține că Ucraina ar sta în spatele atentatului terorist de la sala de concerte Crocus City Hall din Rusia. Radu Marian a spus că este inacceptabil din partea unui deputat să disemineze „falsuri”, întrucât informația privind responsabilitatea țării vecine pentru atac a fost dezmințită anterior de comunitatea internațională. Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a venit cu o reacție la solicitarea lui Radu Marian, acuzând PAS că ar folosi adresările în organele de forță drept o „bâtă politică” pentru a „suprima” persoanele care au opinii diferite de cele ale formațiunii.

Ce s-a întâmplat?

Pe 26 martie, Bogdan Țîrdea a redistribuit pe canalul său de Telegram, de pe cel al publicației Smotrim, un videoclip cu Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patrușev. În imaginile video, oficialul rus este întrebat de un jurnalist dacă „ISIS sau Ucraina” a organizat atacul terorist de la Crocus City Hall. Patrușev a răspuns laconic, fără a argumenta sau prezenta dovezi: „Desigur că Ucraina”.

Radu Marian, cere SIS-ului să-l audieze pe Țîrdea

Deputatul PAS Radu Marian a comentat postarea colegului său din opoziție la sfârșitul ședinței Parlamentului din 28 martie.

La 26 martie 2024, un deputat din opoziție a distribuit pe pagina sa de Telegram un material prin care acuză Ucraina de atacul terorist de la Moscova din săptămâna trecută. Chiar dacă oficialii ruși, comunitatea internațională și alți experți au confirmat că acest atac terorist a fost comis de gruparea teroristă funadamentalistă ISIS, provincia Khorasan. Esta absolut inacceptabil ca un ales al poporului să distribuie astfel de falsuri care denigrează și atacă vecinii noștri, care se confruntă cu agresiune militară din partea Federației Ruse”, a declarat parlamentarul.

Radu Marian a solicitat, de asemenea, SIS-ului să cerceteze cazul. „Solicit Serviciului de Informații și Securitate să investigheze această situație și să audieze astfel de persoane care se ocupă cu terorism internațional. Rog să fiu informat asupra măsurilor luate”, a menționat acesta.

NM a solicitat un comentariu de la SIS în privința faptului dacă cererea deputatului Radu Marian a fost recepționată și se vor face investigații, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

PSRM: „Bâtă politică”

Între timp, PSRM a comentat adresarea lui Radu Marian către SIS, calificând-o ca o „încălcarea a principiilor democrației”.

Regimul Maia Sandu continuă să folosească amenințările de a se adresa în organele de forță din țară ca o „bâtă politică” pentru a-i suprima pe toți cei care gândesc altfel și, în primul rând, pe cea mai mare forță parlamentară de opoziție, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. (…) Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la incidentele în care deputații partidului de la guvernare atacă și amenință deputații opoziției chiar în sala Parlamentului, așa cum a fost cazul colegului nostru Bogdan Țîrdea. Aceste acțiuni încalcă principiile democrației și a ordinii, amenințând integritatea procesului parlamentar și creând o atmosferă ostilă pentru libera exprimare”, se arată într-un comunicat publicat de PSRM.

***

Atacul terorist de la Crocus City Hall, amplasat în orașul Krasnogorsk, regiunea Moscova, a avut loc în seara zilei de 22 martie, înainte de concertul trupei Picnic. Mai multe persoane au dat buzna în clădire și au deschis focul, ucigând și rănind sute de oameni. În după-amiaza zilei de 23 martie, serviciul de presă al Kremlinului a anunțat că directorul FSB-ului i-a raportat președintelui Vladimir Putin despre reținerea a 11 persoane, inclusiv a patru autori direcți ai atacului terorist. Opt persoane, printre care cele persoane care ar fi deschis focul, au fost plasate în arest preventiv pentru două luni.

Precizăm că, în timp ce gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac, autoritățile ruse, printre care și Vladimir Putin, sugerează că Ucraina ar sta în spatele acestuia. Președintele Franței Emmanuel Macron a declarat, anterior, că, potrivit datelor deținute de serviciile de informații franceze, atacul terorist de la Crocus City Hall a fost într-adevăr săvârșit de ISIS-Khorasan, o ramură regională a Statului Islamic.

Ucraian, țară care se confruntă cu invazia rusă de mai bine de doi ani, a negat faptul că ar avea vreo legătură cu atentatul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: