PAS: „Nu vom lăsa ca legile adoptate pe ascuns de majoritatea PSRM-ȘOR să rămână în vigoare”
Full Article 3 minutes read

PAS: „Nu vom lăsa ca legile adoptate pe ascuns de majoritatea PSRM-ȘOR să rămână în vigoare”

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) iau în considerare opțiunea depunerii la Curtea Constituțională a unor sesizări pe marginea legilor aprobate în cadrul ședinței din 16 decembrie. În cadrul unui briefing din 17 decembrie, aceștia au acuzat Partidul Socialiștilor (PSRM) și Platforma „Pentru Moldova” că ar fi adoptat legi care contravin Constituției.

Președintele interimar al PAS, deputatul Igor Grosu, a declarat că mai multe legi au fost votate fără a fi avizate de guvern: „Ieri noaptea, Dodon și Șor au transformat această clădire, parlamentul Republicii Moldova, în peștera tâlharilor și hoților. Dodon și Șor au împărțit ceea ce nu le aparține, banii cetățenilor. Această coaliție aplică tactica „pământului pârjolit”. Dacă ei cred că vor flutura în campania electorală legi adoptate cu încălcări, fără avizele guvernului, se înșală amarnic”.

Vicepreședintele PAS, deputatul Dan Perciun, susține că unele inițiative aprobate vor avea un impact „dezastruos” asupra sistemului farmaceutic.

„Ca urmare a legilor votate ieri, prețurile la medicamentele eliberate fără rețetă vor crește. Medicamentele compensate vor începe să dispară din farmacii, iar la fiecare colț de stradă ne va aștepta câte o gheretă ambulantă a lui Șor, unde se vor vinde medicamente de proastă calitate, care vor pune în pericol viața oamenilor.”

Vicepreședintele PAS, deputatul Vladimir Bolea, a declarat că fracțiunea PAS a reușit să obțină anularea prevederii privind majorarea de la 8% la 12% a cotei TVA aplicate la importul și/sau livrarea internă a producției agricole. „Propunerea privind majorarea TVA a fost nejustificată şi insuficient argumentată, iar această măsură, destul de complexă, afectează întreaga ramură a agriculturii şi zootehniei, cu repercusiuni directe asupra întregului lanț valoric şi prețului de achiziție pentru consumatorii finali, nu a fost consultată cu asociațiile reprezentative în domeniu”.

Vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco, susține că toate legile adoptate pe 16 decembrie ridică mari probleme de constituționalitate.

„De exemplu, Constituția spune foarte clar că amendamentele care majorează veniturile sau cheltuielile trebuie obligatoriu acceptate de guvern. Noi avem legi care au fost votate în general fără existența vreunui aviz al guvernului. Dar avem și legi unde guvernul a spus că lasă decizia la discreția parlamentului. Aceasta, la fel, este neconstituțional – Constituția spune că trebuie acceptul guvernului și oricare altă abordare este neconstituțională”.

Fracțiunea PAS nu exclude că va depune sesizări la Curtea Constituțională. „Cert este că nicidecum nu vom lăsa ca legile adoptate cu încălcarea Constituției să rămână în vigoare”, a conchis deputatul Sergiu Litvinenco.

**
Deputații din PSRM și Platforma „Pentru Moldova” s-au întrunit pe 16 decembrie după ora 22:30 în ședință plenară. O parte dintre parlamentarii din PAS, Platforma DA și grupul Pro Moldova au reușit să ajungă la întrunire. Aceștia s-au arătat indignați de faptul că legile bugetar-fiscale sunt examinate „în grabă”. Deputații din majoritatea parlamentară au aprobat, însă, proiectele de legi, iar ulterior au votat pentru închiderea sesiunii parlamentare de toamnă iarnă.

Președinta aleasă a Republicii Moldova Maia Sandu s-a arătat indignată de acțiunile care s-au desfășurat în noaptea de 16 decembrie în parlament. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, aceasta a declarat că deputații care au votat în viteză legile bugetar-fiscale sunt „impostori” și trebuie pedepsiți.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: