PAS și „ȘOR” au susținut noua lege privind ridicarea imunității parlamentare. BCS a refuzat
Full Article 2 minutes read

PAS și „ȘOR” au susținut noua lege privind ridicarea imunității parlamentare. BCS a refuzat

Cu 64 de voturi, deputații au aprobat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova. Este vorba despre prevederea cu privire la excluderea imunității deputatului în cazul acuzării acestuia de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățirea ilicită și spălare de bani. Inițiativa a fost susținută de fracțiunea Partidului „ȘOR”, nu și de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Modificările prevăd excluderea imunității deputatului în cazul acuzării acestuia de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare de bani.

Astfel, în situațiile respective nu va fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru reținere, arestare, percheziționare sau trimitere în judecată a cauzei penale împotriva deputatului.

Proiectul a fost avizat pozitiv de Curtea Constituțională. În avizul ei se arată că proiectul legii constituționale asigură un echilibru corect între principiul inviolabilității mandatului de deputat și interesul investigării inacțiunilor de corupție.  Aprobarea proiectului va contribui la fortificarea încrederii societății în reprezentanții autorităților publice”, a declarat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

BCS nu a susținut inițiativa

Socialiștii și comuniștii nu au susținut inițiativa. „Un proiect de conjunctură și cu interese politice și care nu va oferi rezultatele electorale scontate”, a calificat inițiativa secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului.

Fracțiunea Partidului „ȘOR” a precizat că votează proiectul în prima lectură, însă vor propune mai multe amendamente pentru lectura a doua.

Pentru a intra în vigoare, în lectura a doua va fi nevoie de votul „pro” din partea a cel puțin 68 de deputați.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: