PAS vrea ca stagiile pentru tineri în instituțiile statului să fie plătite. Câți bani ar putea ridica un student
Full Article 2 minutes read

PAS vrea ca stagiile pentru tineri în instituțiile statului să fie plătite. Câți bani ar putea ridica un student

Stagiile pentru tineri în instituțiile de stat ar putea fi plătite din bugetul de stat. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat de către deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Ana Calinici.

Ana Calinici a spus că își dorește „stagii de calitate și motivante pentru tineri”.

„Venim cu acest proiect de lege care schimbă imaginea stagiilor cu care ne-am obișnuit. În premieră pentru Republica Moldova, stagiile vor fi plătite din bugetul de stat. Bursa pe care am agreat-o împreună cu Guvernul este de 3000 de lei pentru 160 de ore lunar și se va acorda proporțional numărului de ore efectiv desfășurate”, a comunicat deputata.

Detalii despre proiect:

  • stagiile vor fi desfășurate în Parlamentul Republicii Moldova, Președinția RM, Cancelaria de Stat, ministere și autoritățile subordonate acestora;
  • sunt eligibili tinerii între 18 și 29 de ani inclusiv, și aceștia vor fi selectați prin concurs;
  • proiectul prevede garanții pentru efectuarea unui stagiu calitativ: contract de stagiu, oferirea certificatului de finalizare a programului, evaluarea după criterii clare a activității stagiarului;
  • bursa prevăzută este de 3000 de lei pentru 160 de ore lunar și se va acorda proporțional timpului de stagiu efectiv desfășurat;
  • tinerii vor avea posibilitatea de a fi angajați la finalul stagiului, fără concurs și fără perioadă de probă, la propunerea autorității unde a desfășurat stagiu, dar cu anumite condiții, cum ar fi, deținerea studiilor superioare, finalizarea unui program complet de stagiu de 720 de ore, evaluarea cu „foarte bine” a activității acestuia.

Deputatul PAS Eugeniu Sinchevici a menționat că proiectul încearcă să rezolve două probleme.

„În primul rând, să atragem tinerii în instituțiile statului, pentru a le capacita și, în al doilea rând, să oferim tinerilor puterea de a influența real lucrurile și de a pune umărul la schimbare”, a comunicat parlamentarul.

Deputatul a mai spus că în următoarele săptămâni se va reveni cu consultările publice pe baza acestui proiect.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: