Ornitologie, birdwatching și o comunitate de oameni care gândesc la fel
„Am străbătut aproape toată țara”
„În primul rând, trăim într-o lume a schimbării. Ceea ce era o realitate în urmă cu zece ani s-ar putea nu funcționeze acum. Acest lucru se aplică și naturii. Cineva trebuie să documenteze modificările, cineva trebuie să furnizeze societății informații actualizate.
Al doilea aspect este că, la general vorbind, la tine acasă ar trebui să știi ce se întâmplă în toate domeniile. Trebuie să știi câți oameni trăiesc aici, câte păsări sălbatice există, câte păduri sunt plantate. Nimănui nu-i place monitorizarea, căci este o muncă constantă care cere resurse și timp. Cel mai simplu mod de a găsi date este pe Internet, însă cineva trebuie să colecteze aceste informații, să facă această treabă „de jos”.
„Nu ne putem separa de restul naturii. Suntem o verigă în același lanț. Este important să fim cu ochii pe păsări deoarece acestea sunt un indicator al sănătății mediului. De exemplu, monitorizăm păsările de pe terenurile agricole: cu cât sunt mai puține păsări paseriforme, cu atât mai multe pesticide sunt folosite pe terenul respectiv. Însă noi suntem consumatorul final, o parte de pesticide pătrund în corpul nostru prin alimente.
Dacă privim păsările, putem spune multe despre starea ecosistemului. În vremea sovietică, exista o astfel de paradigmă: omul era în centrul dezvoltării, în vârful piramidei, omul era cel mai puternic animal de pe pământ. Dacă aveam nevoie de ceva, o făceam într-un mod convenabil pentru o persoană.
Acum paradigma s-a schimbat, mai ales în lumina schimbărilor climatice”.
„Odinioară vrăbiile domestice erau foarte multe și comune. Piața de la Ciocana era literalmente plină de vrăbii. Însă orașul s-a transformat, arhitectura s-a schimbat, piețele au dispărut, iar acum nu mai văd atâtea vrăbii.
Satele noastre sunt goale, iar păsările umplu golul lăsat de oameni, cum ar fi însoțitorii gospodăriilor - coțofene, vrăbii, rândunele. Acum am observat că unele specii de păsări - de exemplu, coțofenele - au intrat în orașele reședință de raion, iar în casele pustii s-au instalat păsări de pădure - mierle, măcălendri - care înainte nici nu ar fi apărut aici”.
Cine are nevoie?
Silvia și păsările
„Vor veni banii, dar nu vor mai fi oameni”
Fotografii: Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii//Facebook