Pavel Durov, eliberat din arest și plasat sub control judiciar: nu are voie să părăsească Franța și are de plătit 5 mln EUR cauțiune
Full Article 3 minutes read

Pavel Durov, eliberat din arest și plasat sub control judiciar: nu are voie să părăsească Franța și are de plătit 5 mln EUR cauțiune

Fondatorul Telegram Pavel Durov a scăpat de arest. Judecătorul i-a impus lui Durov supraveghere judiciară. El va trebui să plătească 5 milioane de euro cauțiune, sumă depusă pentru a obține eliberarea provizorie și care garantează prezentarea la anchetă. Totodată i s-a interzis să părăsească Franța, relatează Agentstvo

Pe 28 august a avut loc ședința de judecată în privința lui Pavel Durov. Judecătorul urma fie să-i aducă la cunoștință învinuirile, fie să-l recunoască drept martor și să-l elibereze cu acest statut.

Ședința de judecată a avut loc cu ușile închise. Potrivit sursei, fondatorului Telegram i-au fost aduse la cunoștință învinuirile care i se aduc. Printre acestea se numără complicitate la gestionarea unei platforme online care permite realizarea de tranzacții ilegale, stocarea de imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor, trafic ilegal de droguri, precum și fraudă, refuzul de a furniza informații autorităților și furnizarea de servicii criptografice infractorilor.

Autoritățile franceze au anunțat că lui Durov îi sunt aduse 12 acuzații.

Instanța i-a interzis lui Durov să părăsească Franța. Totodată, judecătorul i-a impus lui Durov supraveghere judiciară și l-a eliberat pe cauțiune de 5 milioane de euro.

Pe 28 august, publicația Politico a scris că autoritățile franceze au emis mandate de arestare pentru fondatorul Telegram și fratele său, Nikolai Durov, încă din martie.

***

Pavel Durov, fondatorul și directorul executiv al aplicației de mesagerie Telegram, a fost reținut în Franța, în seara de 24 august. El a fost reținut la aeroportul Le Bourget din Paris, în jurul orei locale 20:00. S-a întâmplat imediat după ce omul de afaceri în vârstă de 39 de ani a ieșit din avionul său privat, cu care a călătorit până în capitala franceză din Azerbaidjan. Acesta era însoțit de garda sa de corp și o femeie, al cărei nume nu a fost făcut public. Pavel Durov a fost reținut de Jandermeria transporturilor aeriene pe motiv că se afla în căutare în Franța. Ulterior el a ajuns într-un penitenciar pentru migranți de la aeroportul Le Bourget din Paris.

Între timp, mai mulți oficiali ruși au criticat reținerea fondatorului Telegram. Vicepreședintele Dumei de Stat, Vladislav Davankov, a declarat că a expediat un demers ministrului de Externe, Serghei Lavrov, cu solicitarea de a obține eliberarea lui Durov.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că arestarea lui Durov nu reprezentă o acțiune politică, ci parte a unei investigații independente. Macron a subliniat că Franța este ferm dedicată libertății de exprimare, dar că aceste libertăți sunt protejate printr-un cadru legal, atât online, cât și offline, pentru a asigura protecția cetățenilor și respectarea drepturilor fundamentale.

Pavel Durov deține cetățenia Federației Ruse, Emiratelor Arabe Unite, Franței și statului insular Sfântul Cristofor și Nevis.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: