PCRM și Usatîi au solicitat Consiliului Audiovizualului sancționarea companiei „Teleradio-Moldova”: decizia instituției 
Full Article 5 minutes read

PCRM și Usatîi au solicitat Consiliului Audiovizualului sancționarea companiei „Teleradio-Moldova”: decizia instituției 

Nemulțumiți că mesajele lor electorale nu au fost difuzate, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și candidatul la scrutinul prezidențial Renato Usatîi au depus contestații la Consiliul Audiovizualului și au cerut sancționarea „Teleradio-Moldova”. Instituția audiovizuală a respins contestațiile. La luarea deciziei în cazul lui Usatîi, instituția a solicitat și opinia Consiliului pentru egalitate. Menționăm, politicianul solicita să fie difuzat un spot electoral cu mesajul „eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”. 

Consiliul Audiovizualului a anunțat că PCRM și Renato Usatîi au depus contestații și au cerut sancționarea furnizorului public „Teleradio-Moldova”.

Precizările Consiliului în cazul PCRM

În timpul unei ședințe din 2 octombrie, Consiliul a decis să respingă contestația PCRM prin care s-a solicitat sancționarea „Teleradio-Moldova” „pentru refuzul de a difuza un mesaj electoral”.

Instituția audiovizuală a atras atenția la afirmațiile din mesajul electoral vizat: „Conducători ai Moldovei de felul celora pe care-i avem în ultimii ani – lipsiți de competență, de gândire logică și rațională, de talent iar pe lângă asta și corupți – Țara noastră n-a avut niciodată” și „Primul scop al acestui referendum este de a obține cu orice preț alegerea din nou în calitate de președinte a acestei femei, care nu s-a realizat ca președinte de țară”.

„Conform pct. 40 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de Comisia Electorală Centrală, timpii de antenă acordați gratuit sunt utilizați exclusiv pentru expunerea programelor electorale în cadrul emisiunilor de promovare electorală. Or, paragrafele enunțate supra din textul mesajului de promovare electorală nu pot fi reținute ca parte componentă a programului electoral”, a subliniat Consiliul.

Precizările Consiliului în cazul lui Usatîi 

În aceeași ședință, instituția audiovizuală a respins contestația depusă de Renato Usatîi prin care a solicitat sancționarea „Teleradio-Moldova” pentru „pretinsa încălcare a prevederii stabilite în Codul electoral nr. 325/2022, potrivit căreia instituțiile mass-media au obligația de a respecta principiile de echitate, echilibru și imparțialitate în reflectarea alegerilor și de a oferi concurenților electorali timpi de antenă sau spațiu pentru publicitatea electorală în condiții egale și nediscriminatorii”.

În acest caz, a menționat Consiliul, a fost solicitată opinia Consiliului pentru egalitate pe marginea sintagmei „eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”, care se regăsește în cuprinsul mesajului audio prezentat de către Usatîi în adresa „Teleradio-Moldova”.

„Consiliul pentru egalitate a concluzionat că formularea indicată mai sus constituie incitare la discriminare. (…) De asemenea s-a reținut că sintagma examinată cade sub incidența art. 11 alin. (2) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale nr. 174/2018, fiind susceptibilă de a incita la discriminare pe criteriu de orientare sexuală”, a relatat instituția audiovizuală.

Consiliul a menționat că deciziile instituțiile, în cazul PCRM și Renato Usatîi, pot fi contestate la la Curtea de Apel Chișinău în termen de 3 zile, începând cu ziua următoare celei în care au fost adoptate.

***

Pe 26 septembrie, Usatîi a declarat că va contesta la Curtea de Apel Chișinău o decizie a „Teleradio-Moldova”. Cea din urmă „a interzis spre difuzare un spot electoral” al acestuia. Este vorba despre un mesaj de promovare electorală în format audio, care urma să fie difuzat pe 30 septembrie la Radio Moldova. Directorul companiei publice a explicat pe 27 septembrie că Teleradio-Moldova nu a anulat și nu a interzis difuzarea mesajului electoral, dar a solicitat „respectuos concurentului electoral” să elimine sintagma „Eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”. Potrivit lui Țurcanu, compania „are grijă ca limbajul folosit de politicieni pe platformele sale de distribuție să corespundă caracterului civilizat prevăzut de legislație”. Detalii AICI. Tot pe 27 septembrie, Usatîi a anunțat că a acționat în judecată „Teleradio-Moldova”. Politicianul a solicitat ca instanța să oblige compania să difuzeze materialul electoral. Detalii AICI. A doua zi, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a refuzat să primească cererea depusă de Usatîi împotriva „Teleradio Moldova”, pe motiv că nu este de competența sa să examineze astfel de demersuri – a relatat radiomoldova.md.

Înainte de aceasta, directorul „Teleradio-Moldova” Vlad Țurcanu a anunțat pe 23 septembrie că furnizorul public a respins un material electoral al PCRM, care urma să fie difuzat gratuit la Moldova 1. Țurcanu a explicat că partidele beneficiază în primele 15 zile ale campaniei electorale de 10 minute gratuite la radio și de 5 minute la televiziune. Iar în materialul electoral vizat, a comunicat Țurcanu, liderul comuniștilor Vladimir Voronin a avut „o serie de declarații care nu se încadrează în conceptul legal de „expunere a programelor electorale”, neglijând interdicția de a utiliza timpii de antenă gratuiți pentru agitație electorală împotriva altor subiecți electorali”. Țurcanu a adăugat că Teleradio-Moldova a acordat partidului un termen de 12 ore pentru ajustarea conținutului materialului, în caz contrar instituția își rezervă dreptul de a nu-l pune pe post. Detalii AICI. Pe 24 septembrie, PCRM a acuzat „Teleradio-Moldova” că „a ales partea cenzurii” și a anunțat că va protesta în fața sediului companiei. A doua zi, partidul a protestat și a anunțat că va depune o plângere la Procuratura Generală pe numele directorului Vlad Țurcanu. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: