Pensia ar putea fi indexată înainte de 1 aprilie. Dan Perciun spune că au fost demarate discuții în acest sens
Full Article 2 minutes read

Pensia ar putea fi indexată înainte de 1 aprilie. Dan Perciun spune că au fost demarate discuții în acest sens

Pensiile ar putea fi indexate înainte de 1 aprilie 2022, așa cum prevede legea. Anunțul a fost făcut de către președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun, care menționează că au fost demarate discuții în acest sens.

În cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, potrivit Zdg.md, Perciun a declarat că, în baza noii formule de indexare a pensiilor, unele tipuri de pensii ar urma să fie indexate cu aproximativ 20%. Potrivit lui, odată cu indexarea pensiilor vor fi majorate și alocațiile.

Discutăm și despre o indexare anticipată să o grăbim cu o lună. Indexarea urmează să fie de 14% și acea creștere de (am schimbat formula indexare și oferim și o creștere a pensiei care o să fie de circa 5%) pentru că creșterea economică a fost de 10% și legea spune că creșterea este 50% din creșterea economică. Pentru unele pensii o să vedem o majorare generată de indexare și de creștere aproximativ 20%. Indexarea se va face de la 2 mii de lei. Atunci când vorbim de alocațiile de care beneficiază persoanele cu dizabilități ele sunt calculate ca pensia minimă respectiv asta o să tragă în sus și alocațiile respective. Discutăm și despre indexarea alocațiilor pentru îngrijirea copiilor„, a declarat Perciun

Anterior, Parlamentul a aprobat un proiect care prevede că pensiile se vor indexa o dată pe an, la 1 aprilie, în sumă fixă. La 1 aprilie, creșterea pensiilor va rezulta din indexarea cuantumului pensiei medii cu 50% din creșterea economică reală a anului precedent. Suma fixă se stabilește de către Guvern.

Din 1 ianuarie 2022 în R. Moldova a intrat în vigoare o nouă categorie de pensie – pensia anticipată pentru carieră lungă. Aceasta este acordată persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbaţi şi cu 3 ani pentru femei, mai mare, decât cel prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă. Respectiv, bărbații se pot pensiona anticipat dacă au 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile – 35 de ani și 6 luni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: