Pensiile, prețurile la benzină și „Cartea Verde” digitală. Ce se schimbă din 1 ianuarie 2025 pentru Moldova

Începutul anului aduce schimbări legislative. NM vă relatează despre principalele modificări care îi vor viza pe cetățenii Moldovei în 2025.

Criza energetică

Cea mai importantă știre din ultimele luni este că, din 1 ianuarie, Moldova ar putea fi afectată de o criză energetică. Aceasta se va produce când „Gazprom” va sista sau va reduce livrările de gaze către Moldova. Compania rusă a promis deja că va sista livrările din 1 ianuarie 2025.

În acest caz, pe malul drept al Nistrului ar putea apărea un deficit de energie electrică. În regiunea nerecunoscută transnistreană se fac pregătiri pentru posibile deconectări ale încălzirii centralizate și pentru un deficit de gaze.

Mai multe detalii în articolul „În Moldova va fi deconectată energia electrică? Dar gazele? 10 răspunsuri la principalele întrebări despre criza energetică.”

Vor crește indemnizațiile și pensiile

Tradițional, anul viitor vor crește salariile minime, pensiile și indemnizațiile. Astfel, indemnizația unică pentru nașterea copilului va crește, de la 1 ianuarie 2025, de la 20.000 lei la 21.350 lei.

Salariul minim va crește de la 5.000 lei la 5.500 lei, iar salariul mediu prognozat în economie va crește cu 2.400 lei, și va ajunge la 16.100 lei. Pensiile și alte prestații sociale se prognozează a fi indexate de la 1 aprilie 2025 cu 6,1%. Totodată, începând cu 1 mai 2025, va fi majorată pensia minimă pentru limita de vârstă până la 3 300 de lei pentru persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare de 40 de ani.

Suma scutirii personale de la impozitul pe venit va crește de la 27.000 lei la 29.700 lei, iar pentru anumite categorii de cetățeni, cum ar fi persoanele care s-au îmbolnăvit după ce au participat la lichidarea consecințelor de la Cernobîl sau pensionarii supuși represiunilor politice, de la 31.000 lei la 34.600 lei.

Scumpirea benzinei și motorinei

În anul viitor, combustibilul s-ar putea scumpi. În primul rând, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a crescut marja comercială cu 6 bani pe litru pentru benzină și motorină, ajungând la 3,34 lei și, respectiv, 3,35 lei.

De asemenea, de la 1 ianuarie, accizele vor crește cu 578,16 lei pentru o tonă pentru benzină și cu 243,28 lei per tonă pentru motorină. Convertit la litri, aceasta înseamnă 44 bani și, respectiv, 18 bani.

Astfel, conform prețurilor pentru combustibil de pe piața internațională, benzina ar putea deveni mai scumpă cu 50 de bani, iar motorina cu 24 de bani per litru. Totuși, regulatorul promite că majorarea accizelor va fi aplicată treptat.

„Cartea Verde” digitală

De la 1 ianuarie 2025, pentru călătoriile în străinătate cu automobilul, polița de asigurare „Cartea Verde” nu va mai fi necesară în format tipărit, ci doar în format electronic.

Din cele 40 de țări participante la sistemul „Carte Verde”, există trei excepții: Lituania, Portugalia și Luxemburg. În cazul călătoriilor în aceste țări, polița va trebui imprimată.

O altă schimbare ce va afecta cetățenii Moldovei este aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Acum, în cazul călătoriilor terestre din Moldova în țările Schengen, controlul la frontieră se va efectua doar la granița cu România. Aceasta ar trebui să reducă timpul de călătorie. Totuși, potrivit presei, în primele șase luni ar putea exista controale selective ale documentelor la granițe.

Noua valută de referință

Din 2 ianuarie, noua valută de bază în Moldova va deveni euro, în locul dolarului american. Astfel, Banca Națională a Moldovei va stabili zilnic cursul leului în raport cu euro, iar apoi cursul celorlalte valute în funcție de cursul de schimb euro-valută.

Această schimbare nu va afecta semnificativ cursul valutar, dar experții consideră că va reduce diferența dintre cursul de cumpărare și cel de vânzare al euro la casele de schimb, ceea ce va duce la economii pentru cetățeni, având în vedere că euro este cea mai populară valută în Moldova.

Interdicție pentru achizițiile mari în numerar

De la 1 aprilie, va intra în vigoare interdicția privind achiziționarea imobilelor cu bani cash în valoare de peste 100 de salarii medii pe economie, precum și a automobilelor în valoare de peste 50 de salarii medii. Pentru anul 2025, această sumă va fi de aproximativ 80.000 € pentru imobile și 40.000 € pentru automobile.

Legea urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025, însă pe 26 decembrie, Radu Marian, deputat PAS și președintele Comisiei parlamentare pentru Economie, Buget și Finanțe, a precizat că autoritățile au decis amânarea pentru 1 aprilie. Mai multe detalii găsiți aici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Brian Brown, activist conservator american, lăsat să intre în R. Moldova, după ce a fost oprit la frontieră: „Au spus că au greșit”

Activistul american Brian Brown, a anunțat astăzi, 28 iulie, că i s-a permis intrarea în Republica Moldova, după ce, cu o zi înainte, fusese oprit la frontieră din motiv că urma să participe la conferința conservatorilor, „Make Europe Great Again”, un eveniment despre care SIS susține că ar avea „organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor”.

El a făcut aceste precizări într-o postare pe rețeaua X, după care a apărut în intervenții video alături de liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, care a catalogat acțiunile autorităților drept „intimidare”.

„Eram deja în avion și pregătit de decolare când Poliția de Frontieră a urcat la bord și m-a dat jos. Au spus că au greșit și mi-au aprobat intrarea”, a scris Brown pe rețeaua X.

Tododată, activistul a scris că mulțumește ambasadei SUA în Moldova pentru că „și-a făcut timp să-l ajute”.

Menționăm că Brian Brown este președinte al Organizației Naționale pentru Căsătorie și al Organizației Internaționale pentru Familie. 

Potrivit publicației Europa Liberă Moldova, activistul american a fost un oaspete frecvent al Chișinăului în timpul când președinte era socialistul Igor Dodon, care „se orienta tot mai pronunțat spre teme social-conservatoare”, în frunte cu combaterea a ceea ce el și alți conservatori numesc „mișcarea LGBT”.

Brown a fost oaspetele cel mai important al lui Dodon la Congresul Mondial al Familiilor– o manifestare conservatoare ținută la Chișinău în 2018.

***
Mai mulți politicieni din UE și SUA nu ar fi fost lăsați să intre în R. Moldova pentru a participa la conferința „Make Europe Great Again” (MEGA), preconizată în perioada 28–29 iulie. Printre aceștia se numără europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, care a fost declarat persona non grata și expulzat de autoritățile moldovene. Potrivit organizatorilor, motivul invocat de către autorități ar fi „amenințarea la adresa ordinii publice și a securității naționale”. 

Ulterior, și Brian Brown, activist suveranist din SUA a scris pe rețeaua X că i s-ar fi refuzat accesul în Republica Moldova.

Mai târziu, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a venit cu explicații referitor la interdicția de intrare aplicată mai multor politicieni străini. Potrivit SIS, aceste persoane urmau să participe la un eveniment cu organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor.

„În baza informațiilor, unii participanți și organizatori au scopul de a promova o agendă extremistă, de subminare a integrității teritoriale și a democrației din Republica Moldova. De exemplu, unul din participanți este un promotor al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și un susținător fidel al ocupației Rusiei în teritorii ce nu-i aparțin, cu utilizarea narațiunii ostile de „protejare a intereselor cetățenilor ruși asupriți”, referindu-se inclusiv la regiunea transnistreană”, se menționează în comunicatul SIS.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: