„Frica de vaccin vine de la falsurile răspândite”. Maia Sandu susține că profesorii nevaccinați trebuie să-și achite testele la Covid (VIDEO)
Full Article 4 minutes read

„Frica de vaccin vine de la falsurile răspândite”. Maia Sandu susține că profesorii nevaccinați trebuie să-și achite testele la Covid (VIDEO)

Președinta țării Maia Sandu susține poziția Ministerului Sănătății și a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), privind obligarea angajaților nevaccinați din învățământ să-și achite singuri testele pentru Covid-19. În cadrul ediției din 2 septembrie a emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV Chișinău, șefa statului a argumentat că, din cauza persoanelor care refuză imunizarea, sistemul medical este în pericol de blocaj. De asemenea, președinta țării a îndemnat pedagogii să aibă încredere în dovezile științifice.

Moderatoarea emisiunii Lorena Bogza a întrebat-o pe președinta țării dacă este de acord cu faptul ca angajații din educație să-și achite testele la COVID-19 o dată la două săptămâni, așa cum prevede decizia recentă a CNESP.

„Profesorii care NU sunt vaccinați, este foarte important să facem această precizare. Eu consider că este o decizie corectă pentru că se oferă vaccin și eu îi îndemn pe toți să se vaccineze, pentru că situația este foarte complicată și în fiecare zi auzim cazuri foarte grave, când oameni sănătoși acum 10 zile își pierd viața, oameni de o vârstă medie, nu de cei cu vârsta foarte înaintată, deși și acolo trebuie să luptăm pentru viața cetățenilor”, a răspuns Maia Sandu.

Președinta țării a subliniat că, în cazul angajaților din domeniul educației, este vorba în primul rând de sănătatea copiilor.

„Trebuie să ne asigurăm că școala, copiii nu sunt în pericol, iar asta presupune ca maturii să se vaccineze. Pe de altă parte, și noi, și părinții, ne dorim ca procesul educațional să fie, pe cât se poate, în clase, nu pe online. Iar asta iarăși depinde de cât de multă lume se îmbolnăvește la clasă și dacă au un profesor nevaccinat riscurile sunt mult mai mari. E firesc ca cei care nu vor să se vaccineze să-și plătească testele, nu cei care se vaccinează”, a adăugat șefa statului.

Maia Sandu a precizat că sumele care se cheltuie pentru tratarea pacienților bolnavi de Covid sunt foarte mari, iar asta înseamnă că rămân mai puține resurse pentru alte scopuri.

„Sunt și oameni bolnavi de cancer, cu boli cardio-vasculare, nimeni nu a anulat toate celelalte boli. Pentru că oamenii nu se vaccinează, se blochează sistemul nostru medical. O mare parte din medici vor fi ocupați cu tratarea celor bolnavi de Covid, iar asta înseamnă că ceilalți rămân fără îngrijirea necesară. Și până la criza Covid nu am avut asistență medicală foarte bună, dar acum e și mai complicat”, a mai spus președinta țării.

De asemenea, șefa statului a atras atenția că pedagogii trebuie să aibă încredere în știință și să nu creadă informațiilor false despre coronavirus și vaccin.

„Dragi profesori, în primul rând este pentru sănătatea Dvs. Vă rog să înțelegeți acest lucru. Așteptăm de la profesori să înțeleagă în primul rând, pentru că ei sunt oamenii care răspândesc știința, care ar trebui să îi învețe pe copii cum să se păzească de falsuri. O mare parte din frica de vaccin vine de la falsurile răspândite pe rețelele de socializare. Nu ne așteptăm ca profesorii să pice în aceste capcane”, a conchis Sandu.

Potrivit ultimei decizii a CNESP, persoanele nevaccinate din sistemul de învăţământ sunt obligate să prezinte o dată la două săptămâni testul rapid de diagnostic sau testul PCR la COVID-19. Testarea se va face pe cont propriu. Maia Sandu a mai spus că anunțul primarului Ion Ceban, privind anularea pe teritoriul municipiului Chişinău a deciziei CNESP este nulă.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: