Usatîi: Peste 70 de companii din Moldova vând gaz la un tarif de la 11 la 14 lei. Reacția lui Recean
Full Article 4 minutes read

Usatîi: Peste 70 de companii din Moldova vând gaz la un tarif de la 11 la 14 lei. Reacția lui Recean

Prețurile preferențiale la gaz pentru unii agenți economici au revenit în atenția publică. Liderul Partidului „Nostru”, Renato Usatîi, susține că mai mulți furnizori de gaze naturale de pe piața din Moldova ar vinde gaz la preț de două ori mai mic, față de prețul achitat de moldovenii deserviți de „MoldovaGaz”. Tariful, care ar varia de la 11 la 14 lei, ar fi dictat de volumul de gaze naturale procurate, spune Usatîi. Premierul Dorin Recean a comentat informațiile. Șeful Guvernului dă asigurări că situația este monitorizată și că autoritățile vor interveni, în scurt timp.

„Cel puțin cinci firme mari livrează mai multor agenți economici azi gaze naturale la prețul între 11 și 14 lei. Vineri erau peste 70 de agenți economici mari care procurau gaz de două ori mai ieftin decât noi, restul. Și ei sunt tot mai mulți”, a declarat Renato Usatîi.

Politicianul susține că ar fi expediat, drept experiment, scrisori în adresa unor companii care ar vinde gaze naturale la preț preferențial, atât din numele unor persoane juridice, cât și fizice, cu solicitarea de a procura gaz mai ieftin. Toate întreprinderile contactate au dat curs solicitării, spune Usatîi. Mai mult, potrivit politicianului, un moldovean, persoană fizică, ar fi reușit să încheie un contract cu una dintre aceste companii.

„Una din companii deja a invitat azi dimineață o persoană fizică, un chișinăuian, care deține un apartament, și a semnat deja azi un contract cu o persoană fizică. Va procura gazul la preț 14 lei și 50 de bani. Contractul a fost încheiat pentru un an.  (…) La moment om simplu, fără „blat” (nr. legături), fără cumetri, poate să cumpere gaz cu 14,50 lei”, a mai declarat Usatîi.

Premierul Dorin Recean a venit cu o reacție, între timp. Oficialul susține că Guvernul monitorizează această situație și va interveni. O decizie în acest sens ar urma să fie luată miercuri, de Comisia pentru Situații Excepționale.

„Prețul actual la gazele naturale e dictat de necesitatea de a compensa devierile de preț și nu este echitabil ca această diferență de preț să fie acoperită doar de unele întreprinderi și de consumatorii casnici. (…) În același timp, așa cum am spus anterior, Guvernul caută furnizori alternativi și posibilități pentru a reduce costul la gazele naturale și sunt sigur că vom avea știri bune pentru toți consumatorii în cel mai scurt timp.” – a spus șeful Executivului”, a declarat prim-ministrul Recean.

Amintim că premierul Dorin Recean a declarat pe 26 mai, în plenul Parlamentului, că unii agenți economici ar vinde gazele naturale la preț preferențial, de 13 lei. Oficialul a dat asigurări în fața deputaților că Executivul va interveni, pentru a pune capăt „prețurilor neadecvate”. Tot atunci, prim-ministrul a declarat că Moldova ar urma să procure, în această săptămână, gaze naturale la preț mai mic, fapt care va permite reducerea tarifului aplicat consumatorilor finali.

***

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici din Republica Moldova achită 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz natural, două ori mai mult față de tariful din ianuarie 2021. Pe perioada rece a anului, Guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Compensațiile, însă, nu mai sunt oferite din 1 aprilie 2023. Pe 2 mai, premierul Dorin Recean declara că, în noul sezon de încălzire, Republica Moldova va intra cu tarife mai mici la gaz.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: