Percheziții la Procuratura Generală? Angajații SIS au intrat în clădire înainte de briefingul lui Stoianoglo (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Percheziții la Procuratura Generală? Angajații SIS au intrat în clădire înainte de briefingul lui Stoianoglo (VIDEO)

Mai mulți angajați ai Serviciului e Informații și Securitate au intrat în sediul Procuraturii Generale cu câteva minute înainte de briefingul anunțat de către Alexandr Stoianoglo, suspendat din funcția de procuror general.

Mai multe canale de Telegram scriu că Alexandr Stoianoglo și soția sa ar fi fost reținuți. Informația nu a fost confirmată oficial. Reprezentanții CNA și cei ai Procuraturii Generale nu ne-au răspuns deocamdată la apelurile NM.

Știrea se actualizează

 

Amintim că membrii CSP s-au întrunit pe 5 octombrie în ședință extraordinară, pentru a examina sesizarea depusă de deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică față de activitatea lui Stoianoglo de pe timpul când a deținut funcția de deputat, dar și față de activitatea sa în calitate de procuror general.

Lilian Carp susține că, în anul 2011, Alexandr Stoianoglo, fiind deputat și președinte al CSNAOP, a semnat un raport la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a fost introdusă în legislație sintagma „având efect suspensiv”.

„Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului prevenire și combaterea spălării banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a explicat deputatul, citat de realitatea.md.

De asemenea,  Carp a făcut trimitere la investigația publicată de un portal ucrainean în aprilie 2021, în care se susține că omul de afaceri Veaceslav Platon i-ar fi plătit lui Alexandr Stoianoglo suma de 5,5 mln de dolari pentru eliberarea sa. Jurnaliștii au amintit de declarația fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, care a declarat că Platon a scris pe numele soției lui Stoianoglo două companii care dețineau acțiuni Moldindconbank (MICB).

Lui Stoianoglo i s-a reproșat și faptul că Procuratura Generală i-a achitat indemnizație fostului șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în pofida faptului că acesta nu ar fi avut dreptul să pretindă la acești bani.

Ulterior, ministrul Justiției a anunțat că a fost pornită o anchetă penală pe numele lui Stoianoglo și că acesta a fost suspendat din funcția de procuror general, la fel ca și adjuncții săi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: