CNBC

Personalul Ambasadei SUA la Kabul urmează să distrugă documentele secrete pe fondul ofensivei talibanilor

Personalul Ambasadei SUA la Kabul urmează să distrugă documentele ce conțin informații clasificate, precum și toate obiectele „care ar putea fi utilizate în mod abuziv în scopuri de propagandă”, informează Meduza cu referire la CNN și Bloomberg.

Sursele Bloomberg au declarat că distrugerea documentelor este o practică obișnuită în cazul în care componența misiunii diplomatice este redusă.

În ajunul, autoritățile americane au anunțat despre evacuarea unei părți din personalul ambasadei de la Kabul. Potrivit surselor CNN, Washingtonul va muta misiunea diplomatică la aeroportul din Kabul.

Tot în ajun a devenit cunoscut faptul că Danemarca și Norvegia își închid ambasadele de la Kabul, iar Germania va reduce personalul diplomatic din Afganistan pe fondul ofensivei talibanilor.

Menționăm că, începând cu 6 august, talibanii au preluat controlul asupra 14 din 34 de capitale de provincie din Afganistan. Violențele s-au intensificat după ce SUA, dar și alte forțe internaționale au început să-și retragă trupele din Afganistan.

Pe 12 august, talibanii au cucerit Kandahar și Herat, al doilea și al treilea oraș ca mărime din Afganistan.

Pe 13 august, a devenit cunoscut faptul că a fost cucerit orașul Pol-e Alam, capitala provinciei afgane Logar, care se află la 80 de kilometri de Kabul.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: