VIDEO Perspectiva Moldovei de aderare la UE, menționată de doi eurodeputați la ședința Parlamentului European
Full Article 2 minutes read

VIDEO Perspectiva Moldovei de aderare la UE, menționată de doi eurodeputați la ședința Parlamentului European

Doi europarlamentari români – Siegfried Mureșan și Dacian Cioloș au cerut Uniunii Europene să accepte aderarea Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței din 1 martie a Parlamentului European, consacrată războiului din Ucraina și agresiunii din partea Rusiei.

Apărarea Ucrainei înesamnă apărarea UE. Trebuie să acordăm Ucrainei toată susținerea necesară, inclusiv economică. Suntem pregătiți să cheltuim bani pentru a susține Ucraina și pentru a o reconstrui, să cheltuim pentru apărare, pentru democrație – în Ucraina și acolo unde este necesar. Când oamenii din Ucraina spun că vor în UE, răspunsul nostru este „da, sunteți bineveniți””, a declarat Mureșan.

Europarlamentarului român s-a referit și la Republica Moldova: „Această țară, din vecinătatea UE, a accceptat peste 70 de mii de refugiați pe teritoriul său în ultimele 5 zile – le-au acordat alimente, adăpost, susținere, au acționat în spiritul UE și în conformitate cu valorile acesteia, pentru că este condusă de către un președinte și un guvern pro-european. De aceea, cred că tot ce oferim pentru Ucraina trebuie să oferim și Republicii Moldova imediat, în ceea ce ține de cooperare și perspectiva de a deveni membre. Republica Moldova și Ucraina sunt la fel de importante pentru securitatea Europei, a conchis europarlamentarului român.

Și fostul premier al României, europarlamentarul Dacian Cioloș, s-a referit la perspectiva Moldovei de aderare la UE.

Ucrainenii merită să fie în UE și Uniunea să le deschidă larg ușile. La fel cum merită moldovenii și georgienii. Comisia a făcut pași curajoși și istorici în ultimele zile și trebuie continuați. Uniți suntem puternici!”, a menționat Dacian Cioloș.

Amintim că Parlamentul European s-a întrunit pe 1 martie în ședință pentru a discuta despre războiul desfășurat de Rusia în Ucraina.

Președintele Ucrainei a semnat pe 1 martie cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană. Parlamentul European va adopta marți o rezoluție prin care solicită instituțiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat UE Ucrainei și, între timp, să continue să lucreze pentru integrarea în piața unică a UE. De asemenea, șeful diplomației europene, Josep Borrell, va face miercuri o vizită fulger în Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: