Peskov a explicat de ce aderarea Ucrainei la NATO ar fi fost mai gravă decât cea a Suediei și Finlandei
Full Article 2 minutes read

Peskov a explicat de ce aderarea Ucrainei la NATO ar fi fost mai gravă decât cea a Suediei și Finlandei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov consideră că aderarea Ucrainei la NATO ar fi fost mai gravă decât în cazul Finlandei și Suediei, întrucât între Moscova și Kiev există „dispute teritoriale”. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă din 16 mai, potrivit RIA Novosti („РИА Новости„).

Peskov a declarat că reprezentanții Kremlinului sunt îngrijorați de decizia Finlandei și Suediei de a deveni membre a NATO și vor analiza „toate consecințele posibile”.

„Nu credem că aderarea Finlandei și Suediei la NATO va contribui la întărirea și îmbunătățirea securității continentului nostru”, a spus Peskov.

În același timp, acesta a menționat că potențiala aderare a Ucrainei la NATO ar fi fost diferită de cea a Suediei și Finlandei.

Noi nu avem dispute teritoriale nici cu Finlanda, nici cu Suedia. În același timp, Ucraina ar fi putut deveni membră a NATO și atunci Rusia ar fi avut dispute teritoriale cu un stat din Alianță, ceea ce prezintă riscuri uriașe pentru întregul continent”, a precizat oficialul rus.

Duminică, Finlanda și Suedia au anunțat că vor depune cereri de aderare la NATO. Ambele țări au luat decizia în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg a precizat că cererile vor fi examinate în regim simplificat.

Anterior, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski şi-a exprimat convingerea că dacă Ucraina ar fi făcut parte din Alianţa Nord-Atlantică înainte de începerea invaziei ruse, lansată la 24 februarie, nu ar fi existat acum niciun război. Totuși, el a spus că Kievul a renunțat la ideea de aderare, întrucât a înțeles că Alianța nu este pregătită să accepte Ucraina.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: