AP

Peste 500 000 de decese în SUA din cauza COVID. Moment de reculegere la Casa Albă (VIDEO)

SUA au depășit pragul de jumătate de milion de vieți pierdute din cauza pandemiei de coronavirus, ajungând la un bilanț de 500.071 de victime. La Washington a fost decretat doliu și s-a ținut un moment de reculegere. Președintele american Joe Biden a spus că acest bilanț tragic îl depășeșete pe cel al americanilor care au murit în cele două războaie mondiale și războiul din Vietnam. El a făcut din nou apel la unitate într-un mesaj adresat națiunii cu acest prilej.

“Trebuie să punem capăt acestei politici de dezinformare ce a divizat familii, comunități și o țară întreagă, ce a costat atâtea vieți omenești. Cei care au murit nu sunt democrați, nici republicani, sunt concetățenii noștri americani, vecinii noștri. Sunt prietenii, mamele, tații, fiicele, soții și soțiile noastre. Trebuie să luptăm împreună, ca un popor unit, ca Statele Unite ale Americii. Este singura cale să învingem acest virus. Vă promit”, a declarat Biden, după un moment de reculegere, la Casa Albă.

El a mai spus că americanii nu trebuie să devină imuni în fața acestor pierderi de vieți omenești, în fața suferinței, adăugând că ”nu putem accepta acest destin crud, ca națiune”.

În total, SUA au ajuns la 500.071 de persoane care au decedat din cauza coronavirusului și peste 28 de milioane de cazuri de contaminare.

„Au murit mai mulţi americani în această pandemie decât în Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial şi războiul din Vietnam”, a subliniat preşedintele Joe Biden într-o proclamaţie. ”Vă promit că această națiune va zâmbi din nou”, a mai spus el.

SUA au fost cele mai afectate de pandemie, la nivel global. Primul mort de COVID-19 în Statele Unite a fost anunţat la sfârşitul lui februarie 2020. Au trecut aproximativ trei luni înainte ca ţara să depăşească pragul de 100.000 de morţi, încă patru luni până la 200.000 şi alte aproape trei luni până la 300.000.

Fostul președinte Donald Trump a fost criticat în repetate rânduri pentru modul în care a gestionat criza sanitară, încercând să minimalizeze efectele ei și gravitatea noului coronavirus, deși, potrivit propriilor declarații publicate ulterior de jurnalistul Bob Woodward în cartea ”Furie”, Trump știa încă de la început că SARS-COV-2 este mai mortal decât o banală gripă.

Potrivit datelor statistice, în SUA a fost înregistrat 1/5 din numărul total de decese provocate de cornoavirus. Cele mai multe cazuri letale au fost constatate în California, New York, Texas, Florida.

La nivel mondial, SUA sunt urmate de Brazilia, Mexic, India și Maria Britanie.

De la începutul pandemiei, peste 2,4 mln de oameni au murit după ce s-au infectat cu coronavirus.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: