Planul ambițios al Guvernului. Data când ar urma să fie finalizată implementarea tuturor condițiilor impuse de Comisia Europeană
Full Article 4 minutes read

Planul ambițios al Guvernului. Data când ar urma să fie finalizată implementarea tuturor condițiilor impuse de Comisia Europeană

Pe 31 ianuarie, la Parlament, a fost audiat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. Ministrul Nicu Popescu declară că după obținerea statului de candidat, Moldova a adoptat un plan de implementare a celor 9 recomandări ai Comisiei Europene. „Am transformat acele seturi de recomandări în aproximativ 60 de acțiuni cu instituțiile responsabile. Implementarea acestui plan continuă, se derulează și actualmente, obiectivul nostru este pâna la 31 martie curent să finalizăm toate măsurile prevăzute”, a comunicat el. 

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a declarat că Moldova în acest moment se află în etapa de tranziție. „Dintre un stat, care anterior era și este un stat asociat la Uniunea Europeană, dar în paralel, se dezvoltă și se completează cu substanță nouă de interacțiune cu Uniunea Europeană, care ține de statutul nostru de candidat”, a declarat ministrul.

„Aici noi avansăm, oarecum simultan pe două paliere, care treptat se vor transforma într-un singur palier”, a adăugat Popescu.

Ministrul a declarat că „pe partea Agendei de Asociere, efectiv, într-adevăr, în continuare avem obligații care reies din Acordul de Asociere, avem reforme și ajustări legislative pe care trebuie să le facem”.

„În paralel, noi dezvoltăm structurile și ne organizăm pe intern, pentru a materializa acest proces de aderare la Uniunea Europeană”, a comunicat ministrul.

Pe partea Acordului de Asociere, Popescu a declarat că țara noastră a reușit „să avanseze pe foarte multe paliere în Acordul nostru de Asociere, dar și în alte domenii de interacțiune cu Uniunea Europeană”.

„După obținerea statutului de candidat în vara anului trecut, am adoptat un plan de implementare a celor 9 recomandări ai Comisiei Europene, care au fost formulate pentru Republica Moldova, astfel încât, să putem avansa în relația cu Uniunea Europeană”, a declarat oficialul.

Popescu a menționat că acest plan de implementare a celor 9 măsuri ce țin de recomandările Comisiei Europene, predominant vizează reforma sectorului justiției.

„Am transformat acele seturi de recomandări în aproximativ 60 de acțiuni cu instituțiile responsabile. Patru țin de reforma justiției, una de lupta cu corupția, una de lupta cu crima organizată, una de fortificarea capacităților administrative de aderare la Uniunea Europeană. Implementarea acestui plan continuă, se derulează și actualmente, obiectivul nostru este pâna la 31 martie curent să finalizăm toate măsurile prevăzute în acest plan adoptat de Comisia Națională pentru integrare europeană, prezidată de doamna președintă Maia Sandu”, a comunicat el.

În paralel, ministrul a declarat că autoritățile lucrează și asupra unui nou plan de „accelerare a procesului de integrarea europeană” pe toate domeniile conexe celor 33 de capitole de aderare la Uniunea Europeană.

„Planul precedent cu 9 recomandări ale Comisiei Europene este foarte focusat pe sectorul justiției. În același timp procesul de aderare la Uniunea Europeană nu presupune doar reforme în sectorul justiției, care sunt absolut indispensabile, dar presupune și o avansare mai rapidă în direcția aderării la Uniunea Europeană în absolut orice domeniu ce ține de guvernarea țării noastre și iată reieșind din acest lucru, în aceste zile, efectiv suntem pe ultima sută de metri în finalizarea acestui al doilea plan de accelerare, pe care noi îl numim tentativ Planul 33 pentru aceste 33 de capitole prin care vom negocia aderare la Uniunea Europeană, care prevede măsuri concrete de accelerare, atât a implementării Acquis-ului comunitar, a legislației europene în Republica Moldova, cât și acțiunilor, care reies din această legislație în absolut fiecare domeniu de reformare”, a spus Popescu.

El a declarat că în viitorul apropiat va fi făcut public acest plan.

„Astfel încât în perioada de primăvară, țara noastră să fie evaluată în gradul nostru de progres în implementarea Acquis-ului comunitar iar în octombrie 2023, Comisia Europeană va publica un raport dedicat tuturor statelor candidate, inclusiv Republicii Moldova prin care vor fi identificate măsurile prioritare sau eventualele lacune pe care urmează să le implementăm în continuare”, a spus ministrul.

Următoarea etapă în interacțiunea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este Consiliul de Asociere de săptămâna viitoare de la Bruxelles.

„Vom merge cu o delegație condusă de doamna prim-ministră Natalia Gavrilița și mai mulți colegi din Guvern, în care avem mai multe obiective pe agendă, inclusiv vrem să avansăm și pe anumite realizări practice, în relația noastre cu Uniunea Europeană”, a conchis ministrul.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: