Planul lui Guțul, privind reprezentanța la Ankara, fără sorți de izbândă? MAEIE: Găgăuzia nu este subiect de drept internațional
Full Article 2 minutes read

Planul lui Guțul, privind reprezentanța la Ankara, fără sorți de izbândă? MAEIE: Găgăuzia nu este subiect de drept internațional

Planul bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul, privind deschiderea la Ankara a unei reprezentanțe a UTA Găgăuzia nu are sorți de izbândă, întrucât contravine legislației. Contactat de NM, ofițerul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene Igor Zaharov a precizat că regiunea găgăuză nu poate deschide reprezentanțe oficiale, pentru că nu este subiect de drept internațional.

„Regiunea Autonomă Gagauzia este parte componentă a Republicii Moldova, iar țara noastră are deja reprezentanță diplomatică în Republica Turcia. Pentru că Găgăuzia nu este subiect de drept internațional, regiunea nu poate deschide reprezentanțe oficiale sau diplomatice în alte state. Nu este pentru prima dată când sunt făcute asemenea declarații, care, la modul practic, nu pot și nu vor fi implementate”, a declarat pentru NM reprezentantul MAEIE.

Amintim că Guțul le-a spus jurnaliștilor turci că Executivul de la Comrat (care încă nu a fost aprobat de Adunarea Populară a regiunii – nota redacției) planifică dezvoltarea relațiilor cu Turcia și aprofundarea acestora și deschiderea, la Ankara, a unei reprezentanțe a Găgăuziei.

Nu este pentru prima oară când bașcanul Evghenia Guțul face astfel de declarații. În august 2023, ea a spus într-un interviu pentru agenția de presă pro-Kremlin RIA Novosti că echipa sa intenționează să deschidă o reprezentanță a autonomiei la Moscova.

Precizăm că Evghenia Guțul, care a fost susținută în campania electorală de Partidul neconstituțional „ȘOR”, a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Președinta Maia Sandu nu a semnat deocamdată decretul privind numirea lui Guțul în calitate de membră a cabinetului de miniștri. Totodată, Adunarea Populară a Găgăuziei nu a aprobat componența Executivului de la Comrat, propusă de Guțul. Principalul argument este că o parte a echipei nu cunoaște limba găgăuză, așa cum prevede legislația locală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: