privesc.eu

Platforma DA susține că a identificat posibilități de a optimiza cheltuielile bugetare cu cel puțin 2 miliarde de lei

Deputații Platformei DA au identificat posibilități de a optimiza cheltuielile bugetare cu cel puțin 2 miliarde de lei și realocarea acestora pentru populație și businessul afectat de criza pandemică. Cel puțin, despre acest lucru a anunțat Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 22 aprilie.

În acest sens, Platforma DA propune „alocarea indemnizațiilor unice în mărime de 1000 de lei pentru fiecare pensionar cu pensia sub salariu mediu pe economie. Pentru această măsură urmează să fie alocate 650 milioane de lei”.

Pentru businessul mic și mijlociu se propune suplinirea fondului de susținere cu 457 de milioane de lei, astfel încât acesta să atingă cifra de 500 milioane de lei, iar cu banii din finanțările Uniunii Europene, peste un miliard de lei.

Andrei Năstase a anunțat că pentru patentari se propune „alocarea a 70 de milioane de lei cu destinația ajutor de șomaj pentru perioada stopării activității piețelor. Pentru agricultori, majorarea fondului național de dezvoltare a agriculturii cu 500 milioane de lei”.

De asemenea, Platforma DA propune majorarea Fondului pentru Dezvoltare Regională cu 300 milioane de lei, iar pentru medici, polițiști și militari, majorarea Fondului de urgență al Guvernului cu 50 milioane de lei. Totodată, se propune suplinirea cu 100 milioane de lei a bugetului programului Diaspora 1+3.

Menționăm că Platforma DA a înregistrat aceste amendamente. În acest sens, Năstase i-a îndemnat pe deputații din alte fracțiuni să le susțină.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: