Ion Ceban

Platforma pe care Primăria Chișinău adună semnături contra Guvernului ar fi fost vizată de un nou atac cibernetic. Ceban: „De pe un server din România”

Platforma petitii.chisinau.md, pe care Primăria Chișinău adună semnături contra Guvernului, ar fi devenit ținta unui nou atac cibernetic. Anunțul a fost făcut de primarul Chișinăului Ion Ceban. În context, edilul a menționat că a fost implementată o măsură de securitate – programul reCAPTCHA.

Potrivit lui Ceban, noul atac cibernetic ar fi avut loc astăzi, 27 ianuarie.

După ce ieri echipa noastră IT a contracarat un atac cibernetic organizat din Slovacia, astăzi a urmat o nouă acțiune malițioasă, organizată de pe un server din România”, a scris edilul pe rețelele de socializare.

Ion Ceban a menționat că pentru a asigura securitatea platformei și „integritatea procesului de semnare”, a fost implementată o măsură suplimentară de securitate.

La semnarea online, sistemul va solicita confirmarea faptului că utilizatorii „nu sunt robot”. Recunoaștem că asta poate adăuga un mic inconvenient, dar este esențial pentru protejarea datelor”, a adăugat el.

Primarul capitalei a declarat că, în contextul în care cele două atacuri cibernetice „au eșuat”, se așteaptă ca autorii din spatele acestora „să-și schimbe strategia”.

Vor conecta propaganda, inclusiv live-uri și postări ale unor bloggeri și troli, care vor încerca să discrediteze demersul civic al chișinăuienilor. Aceasta este o tactică veche, dar știm că nu ne va clinti determinarea. Noi vom merge înainte pentru că această petiție este despre dreptul nostru de a administra cele 23 de miliarde pe care le adună chișinăuienii anual”, a menționat acesta.

De menționat că, la această oră, platforma funcționează în regim normal. Până la acestă oră, petiția online lansată de primăria capitalei a adunat 11 433 de semnături.

***

Amintim că Primăria Chișinău a lansat o petiție ce vizează redistribuirea contribuțiilor locale. Propunerea primarului general este ca cel puțin 50% din contribuțiile locuitorilor Chișinăului să rămână în municipiu, și nu doar 13% – așa cum se întâmplă la moment. Municipalitatea susține că o redistribuire echitabilă ar accelera dezvoltarea Chișinăului, facilitând investiții în infrastructură, drumuri, curți de bloc, școli, grădinițe, transport și alte servicii sociale esențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

moldova.europalibera.org

Viața între rugăciune și studii: tânăra de la Mănăstirea Japca care îmbină ascultarea cu două facultăți

Vitalia Lupu, o tânără de 19 ani, este prima viețuitoare din istoria Mănăstirii Japca care reușește să îmbine viața monahală cu studiile universitare. Anul trecut, a promovat toate examenele de bacalaureat cu nota 10 și a fost admisă simultan la două facultăți. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Vitalia a povestit că, după finalizarea studiilor, visează să deschidă o clinică și un liceu pe teritoriul mănăstirii.

„Studiez la două facultăți și asta nu mă împiedică să fac ascultare la mănăstire. Studiez în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică. În paralel fac și Facultatea de Teologie Ortodoxă. Maica stareță este bucuroasă, pentru că, eu cumva stric percepțiile celorlalți din afară. Chiar și surorile care vor veni în viitor vor ști că este posibil să facă și studiile și să nu renunțe la relația lor cu Dumnezeu”, a spus tânăra.

Monahia Nina a confirmat că Vitalia este primaviețuitoare din istoria mănăstirii care reușește să urmeze o facultate și, în același timp, să își păstreze viața monahală. În timpul anului universitar, ea pleacă lunea la Chișinău și se întoarce vineri seara la mănăstire.

„La universitate mă comport ca o fată normală, sunt îmbrăcată în alte haine, parcă ar trăi o dublă personalitate în mine. Jumătate de zi sunt așa, jumătate de zi – altfel. Mă străduiesc să nu spun pentru că lumea nu înțelege”, a adăugat Vitalia.

Anul trecut, tânăra a luat 10 pe linie la examenele de bacalaureat.

„Eram în grădina mănăstirii, era sezonul vișinelor. Eram toate maicile la cules. Am aflat la telefon că sunt invitată la Președinție. Alergam prin grădină de bucurie, pentru că s-a îndeplinit această dorință a mea. Scopul acesta, de a avea media 10 la BAC, mi l-am propus din clasa a V-a. Discutam cu una dintre colege și i-am spus așa convinsă: «Eu o să am 10 la BAC». Și ea spune: «Dar nu e posibil, e foarte greu. N-ai să ajungi»”, își amintește Vitalia.

După finalizarea studiilor, tânăra visează să deschidă în curtea mănăstirii o clinică și un liceu pentru fete.

„Eu cred că voi putea folosi specializarea mea în cadrul mănăstirii. Ar fi bine ca în Moldova să fie la vreo mănăstire o clinică pentru călugări, ca să nu iasă călugării în lume, la medici. Capacitățile mele de după absolvirea facultății mi-ar permite să fiu fondatoarea unei clinici, aici, pe teritoriul mănăstirii”, a mai spus Vitalia.

Tânăra spune că își dorește să rămână la Mănăstirea Japca, întrucât aceasta i-a devenit parte din familie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: