Platforma pe care Primăria Chișinău adună semnături contra Guvernului ar fi fost vizată de un nou atac cibernetic. Ceban: „De pe un server din România”
Full Article 2 minutes read

Platforma pe care Primăria Chișinău adună semnături contra Guvernului ar fi fost vizată de un nou atac cibernetic. Ceban: „De pe un server din România”

Platforma petitii.chisinau.md, pe care Primăria Chișinău adună semnături contra Guvernului, ar fi devenit ținta unui nou atac cibernetic. Anunțul a fost făcut de primarul Chișinăului Ion Ceban. În context, edilul a menționat că a fost implementată o măsură de securitate – programul reCAPTCHA.

Potrivit lui Ceban, noul atac cibernetic ar fi avut loc astăzi, 27 ianuarie.

După ce ieri echipa noastră IT a contracarat un atac cibernetic organizat din Slovacia, astăzi a urmat o nouă acțiune malițioasă, organizată de pe un server din România”, a scris edilul pe rețelele de socializare.

Ion Ceban a menționat că pentru a asigura securitatea platformei și „integritatea procesului de semnare”, a fost implementată o măsură suplimentară de securitate.

La semnarea online, sistemul va solicita confirmarea faptului că utilizatorii „nu sunt robot”. Recunoaștem că asta poate adăuga un mic inconvenient, dar este esențial pentru protejarea datelor”, a adăugat el.

Primarul capitalei a declarat că, în contextul în care cele două atacuri cibernetice „au eșuat”, se așteaptă ca autorii din spatele acestora „să-și schimbe strategia”.

Vor conecta propaganda, inclusiv live-uri și postări ale unor bloggeri și troli, care vor încerca să discrediteze demersul civic al chișinăuienilor. Aceasta este o tactică veche, dar știm că nu ne va clinti determinarea. Noi vom merge înainte pentru că această petiție este despre dreptul nostru de a administra cele 23 de miliarde pe care le adună chișinăuienii anual”, a menționat acesta.

De menționat că, la această oră, platforma funcționează în regim normal. Până la acestă oră, petiția online lansată de primăria capitalei a adunat 11 433 de semnături.

***

Amintim că Primăria Chișinău a lansat o petiție ce vizează redistribuirea contribuțiilor locale. Propunerea primarului general este ca cel puțin 50% din contribuțiile locuitorilor Chișinăului să rămână în municipiu, și nu doar 13% – așa cum se întâmplă la moment. Municipalitatea susține că o redistribuire echitabilă ar accelera dezvoltarea Chișinăului, facilitând investiții în infrastructură, drumuri, curți de bloc, școli, grădinițe, transport și alte servicii sociale esențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: